Kohéziós csúcstalálkozó Pozsonyban

Nyolc ország miniszterelnöke, az EU-tagállamainak nyolc magas rangú képviselője, két európai biztos, és az Európai Beruházási Bank (EIB) képviselője vett részt a találkozón Pozsonyban. A találkozó fő témája az uniós források, a részvevők egy közös nyilatkozatot is aláírtak.

A találkozóra közvetlenül az Európai Tanács decemberi csúcstalálkozója előtt került sor, ahol a vezetők az Európai Unió 2021-2027-es időszakra vonatkozó új többéves költségvetéséről tanácskoztak. Tárgyaltak az új költségvetésről, melynek része a Kohéziós Alap és a Közös Agrárpolitika. A kohéziós politika, tehát az egyes EU-országok regionális egyenlőtlenségeinek kiegyensúlyozása, Szlovákia számára kulcsfontosságú. A Kohéziós Alapba befektetett források lehetővé teszik az országok számára nagyberuházású projektek finanszírozását, amelyek közvetlenül javítják lakosaik életét.

Ezen országok erős együttműködése már a múltban is sikeresnek bizonyult, mégpedig az EU 2014-2020-as időszak többéves pénzügyi keretéről szóló tárgyalások során. A csúcstalálkozón Orbán Viktor is részt vett, amelyre a pozsonyi várban került sor. Csehország, Észtország, Horvátország, Magyarország, Málta, Lengyelország, Szlovénia és Szlovákia kormányfői, továbbá Bulgária, Ciprus, Litvánia, Lettország, Románia, Olaszország, Portugália és Görögország magas rangú képviselői, ezen kívül Maroš Šefčovič, az Európai Bizottság alelnöke, Gunter Oettigner uniós biztos és Vazil Hudák az Európai Beruházási Bank elnökhelyettese is ellátogattak.

Forrás: ma7.sk, tasr

 


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek