Komolyzenei kampányba kezd a brit általános iskolákban a BBC

Nagyszabású kampány keretében igyekszik megismertetni és megszerettetni a brit kisiskolásokkal a komolyzenét a BBC brit közszolgálati tartalomszolgáltató.

A Ten Pieces elnevezésű projekt keretében a szigetország általános iskoláinak diákjai vetítéseken és iskolai koncerteken vehetnek részt, illetve a BBC zenekarainak tagjai is ellátogatnak hozzájuk. A társaság szerint mintegy 150 művészeti szervezet csatlakozott a kezdeményezéshez, amely a tervek szerint októberben indul.

A projekt egyike azon zenei programoknak, amelyeket a hét elején ismertetett Tony Hall vezérigazgató. A londoni Királyi Opera egykori vezetője szerint a klasszikus zene “jó egészségben van”, ám jövőbeli népszerűsége csak akkor lesz garantált, ha “a gyerekek lehetőséget kapnak a megismerésére és megtapasztalására”. Hozzátette, szeretnék a fiatalok számára izgalmassá és inspirálóvá tenni a klasszikus zene világát, amely nem szabad, hogy az elitre, illetve szűk hallgatóságra korlátozódjon.

A kezdeményezés a BBC eddigi legnagyobb hozzájárulása a brit zenei oktatáshoz. A társaság reményei szerint a Beethoven-, Sztravinszkij-, Händel- és Holst-darabokat is felvonultató projekt a szigetország összes általános iskolájába eljut. A program egy komolyzenei filmmel indul, amelyet a szigetország filmszínházaiban nézhetnek meg a fiatalok.

A projektben a kulturális műsorokat, komolyzenét és dzsesszt kínáló BBC Radio 3 is részt vesz. A kezdeményezés nagykövetei közt van Laura Mvula brit soulénekesnő és Nicola Benedetti skót hegedűművész is, aki “rendkívülinek” nevezte a programot.

A projektre a brit iskolai zeneoktatás jövőjét illető – a kormánytól és a városi tanácsoktól kapott támogatások csökkenése okozta – bizonytalanság közepette kerül sor.

“A klasszikus zene rendkívül hasznos a gyerekek számára. Nem csupán a kreativitásukra van hatással, hanem más tantárgyak, például a matematika tanulásában is segítheti őket, és a viselkedésükre is pozitív hatással van” – húzta alá a BBC szóvivője.

MTI

Related posts:

  1. Betiltották a Halloween-bulikat az omszki iskolákban A Halloween-bulik haladéktalan betiltását rendelte el az oroszországi omszki régió…
  2. Brit lapok: balhézni fog Andor László a brit kormánnyal Andor László illetékes EU-biztos jogi eljárást készít elő London ellen…
  3. Christopher Cotton: A magyarok büszkék lehetnek a Zeneakadémiájukra A tehetséges magyar zenészek jövője szempontjából fontos projektnek nevezte a…

Hasonló Bejegyzések bitosítva a Yet Another Related Posts Plugin segtségével.

Yarpp


Hasonló cikkek