Környezettudatos, agilis közös képviselő – Sikeres társasház

Saját erőből, pályázati támogatások nélkül alakítottak ki napelem-rendszert egy pécsi panel társasházban. A beruházással nullára csökken a két, egybe épült tízemeletes épület közös használatú helyiségeinek és liftjeinek áramdíja. Már csak az E.On óracserékre várnak, hogy a rendszer teljes körűen üzemelhessen.

12832304_1294189320597509_8752773813872656338_n (002)

Gálfi Zoltán 5 éve vette át a Nagy Imre úti társasházak kezelését. A 66 háztartásból álló közösség eleinte idegenkedett az új közös képviselő kezdeményezéseitől, így több éves munkájába került, hogy számokkal és banki kivonatokkal alátámasztva meggyőzze a lakókat arról, hogy az évi 560 ezer forintos áramdíjat, amelyet a lift működtetésére és a közös használatú helyiségek világítására költenek, meg is spórolhatják. Közel 50%-ot megtakarítottak azzal, hogy mozgásérzékelős, LED-izzós lámpákat üzemeltek be, valamint a szellőztető berendezéseket szélturbinákra cserélték.
A lakástakarékpénztári megtakarításokból végül egy 10 kW-os napelem-rendszert építtettek a két épület tetejére. A kétszer 5 kW-os mini házierőmű előreláthatólag 12 kW energiát fog termelni. A jelenlegi fogyasztás 8,5 kW évente. A megmaradó fölösleges energia felhasználására már megvannak az elképzelések, tervek. A közös képviselő a közeljövőben akadálymentesíteni szeretné a bejárati lépcsőket és a lépcsőházak előtti járdaszakaszt oly módon, hogy fűtőszálas térkövezést készíttet. Ezzel a téli fagyos hónapokban a síkosságmentesítés is megoldódik a jelenleg feleslegként jelentkező energia hasznosításával.

A napelem-rendszer kiépítését rendkívül sok felmérés és árajánlat-kérés előzte meg. Bár a közös képviselő előnyben részesíti a helyi vállalkozókat és vállalkozásokat egy-egy megbízásnál, a jelenlegi helyzetben a pécsi cégek ajánlatai nem bizonyultak versenyképesnek. Végül Gálfi egy országosan szolgáltató céget, a ProfiSzolár Helioactive Kft-t bízta meg a kivitelezéssel. A lakástakarék-pénztárban összegyűlt összegből, valamivel több mint 5 millió forintból valósították meg a régi elképzelést. A beruházás értéknövelő szerepe nem vitatható. A jelenlegi lakók többsége idős korú, így hosszú távon új családok beköltözésére lehet számítani. A lakások értékesítésekor pedig előny, hogy – a városban talán egyedülálló módon – 5 éve nem emelkedtek a közös költségek, és a jövőben a beruházás miatt nem is lesz szükség az amúgy sem magas összeg emelésére. Az épületegyüttesnek nincs tartozása a közműszolgáltatók felé.

Ahogy a közös képviselő elmondta, jelenleg nem sok olyan pályázat van, amelyeken a társasház sikerrel indulhatna. A 0%-os THM-mel meghirdetett, energiatakarékossági hitelprogramba fő tervével nem tud belevágni a ház, mivel a fűtéscsőrendszer cseréje rendkívül nagy munkavégzéssel járna, ezt pedig a lakók jelentős része nem tudná vállalni. A korábban hőszigeteléssel ellátott épületben a radiátorok szelepcseréje, valamint az egyéni radiátorcserék lezajlottak, illetve jelenleg is folyamatban vannak.
„B” opcióként a két lépcsőházban szükség lenne a folyosók és a közös használatú helyiségek ablakainak teljes cseréjére. Az elavult fémházas nyílászárók helyett korszerű, műanyag keretes ablakokat kapna az épület, ahogy a bejárati ajtókat is szigetelt műanyagokra cserélték korábban. (Ezzel a beruházással egyébként a lépcsőházban megszűnt az állandó panaszra okot adó huzat és télen 10 fokkal megemelkedett a lépcsőház átlaghőmérséklete is, ami a hideg hónapokban egyáltalán nem hátrány.) Szintén a közeli jövő tervei között szerepel a társasház lábazatának szigetelése is, amely tovább emeli majd a komfortérzetet.


Hasonló cikkek