Koronavírus: Itthon több nő fertőződött meg, mint férfi

A koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs vasárnap online sajtótájékoztatót tartott.

Minden eddiginél többen szegték meg a kijárási szabályokat

A jó idő beálltával a hétvégén számos alkalommal szegték meg a kijárási korlátozásokat honfitársaink. Minden eddiginél több eljárás indult, 1905 esetben kellett intézkedniük a rendőröknek a kijárási korlátozás szabályainak megsértése miatt – mondta Lakatos Tibor ezredes az operatív törzs vasárnapi sajtótájékoztatóján.

Hangsúlyozta: a szabályokat továbbra is be kell tartani.
Az ezredes egy kérdésre válaszolva elmondta: a polgármesterek által a hétvégére hozott korlátozások célja, hogy megakadályozzák a járvány terjedését segítő magatartásokat, például a nyilvános helyeken történő csoportosulást, a vendéglátóegységek igénybevételét, vagy a közösségi közlekedés használatát.

Mint mondta, úgy látják, a polgármesterek eddig jól éltek a felhatalmazással, és olyan intézkedéseket vezettek be, amelyek akadályozzák a járvány terjedését. Megjegyezte: a józan ész határain belül kell ezeket a szabályokat megalkotni.

Az ezredes szólt arról is: a járványügyi helyzet lehetővé teszi, hogy enyhítsenek a kijárási korlátozás szabályain, de csak megfontoltan, alapos előkészítés után, fokozatosan lehet az intézkedéseket bevezetni, „következetesen bevezetett egyéb intézkedések” alapján. Kiemelte: a járvány nem múlt el, de olyan ütemben terjed, ami lehetővé teszi az enyhítések bevezetését. Hangsúlyozta, ez nem azt jelenti, hogy nem kell számolni további korlátozásokkal, nem kell figyelni az egészségünkre, de bizonyos szabályok között újrakezdhetünk különböző tevékenységeket
Arra a kérdésre, milyen szempontokat vesznek figyelembe az enyhítéseknél, azt mondta, a legalapvetőbb a járvány terjedésének üteme, a fertőzöttek száma, a súlyos állapotban lévők száma, illetve az egészségügyi ellátórendszer tartalékkapacitása.

Mérlegelni kell a szomszédos országok által bevezetett intézkedéseket

Mérlegelni kell emellett a szomszédos országok által bevezetett intézkedéseket, hiszen – mint mondta – „nem tudunk külön utakon járni”. Példaként említette, hogy az utazási korlátozások esetében Magyarországnak igazodnia kell a szomszédos országok által bevezetett enyhítésekhez.

Hozzátette: figyelembe kell venni azt is, hogy Magyarország a járványnak nem ugyanabban a szakaszában van, mint Ausztria. Az ezredes egy kérdésre válaszolva elmondta, többször szóba került a 65 év felettiek kijárási idősávjának módosítása, de úgy látják, egyelőre nem indokolt ezen változtatni.

Hozzátette: május 3-a után – az előre meghatározott menetrend szerint – ezen is módosítanak, azzal együtt, hogy továbbra is fontos a korosztály elkülönítése a fiatalabbaktól.

Az ezredes elmondta azt is, hogy vasárnap reggel újabb, védőfelszerelést szállító repülőgép érkezett Kínából.

Az ezredes megköszönte azoknak a munkáját, akik részt vesznek a védőeszközök szállításában, a vámeljárás gyors lefolytatásában és a védekezésben részt vevőkhöz eljuttatásában. Kiemelte az Állami Egészségügyi Ellátó Központ munkatársainak áldozatos munkáját, akik a hétvégén is végzik a védőfelszerelések raktározását, előkészítését, szállítását.

A határátkelőhelyeken kiegyensúlyozott a forgalom

Közlése szerint a határátkelőhelyeken kiegyensúlyozott a forgalom, jelentős várakozás Röszkén a belépő teherforgalomban, Nagylaknál a kilépő személy- és teherforgalomban, valamint Csanádpalotán a belépő teherforgalomban van.

Azzal kapcsolatban, hogy csütörtök reggel óta lehetőség van a szerb-magyar határon is az ingázásra, de a Magyarországról hazatérő szerbeknek 28 napos karantént írt elő a szerb hatóság, Lakatos Tibor elmondta: kezdetben a szerb egészségügyi hatóságok másként értelmezték a két külügyminiszter közötti megállapodást, de ezt kétoldalú tárgyalásokon feloldották és szombaton 694 embert léptettek át ezen a határszakaszon.

Megjegyezte: Szerbiában kijárási korlátozás van hétfő reggel 5 óráig, akkortól ismét átléphetik a határt a dolgozók, karanténba vonulás nélkül.

Újabb krónikus betegek hunytak el

2500-ra nőtt a hazánkban beazonosított koronavírus-fertőzöttek száma. Elhunyt újabb 10 krónikus beteg. Ezzel 272 főre emelkedett az elhunytak száma – mondta Müller Cecília országos tiszti főorvos a sajtótájékoztatón.

Hangsúlyozta: már 485-en gyógyultan távoztak a kórházból.
Kitért arra is, hogy jelenleg 927 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 56-an vannak lélegeztetőgépen.

A regionális megoszlásról elmondta, hogy továbbra is főváros és Pest megye érintett a leginkább. A teljes esetszám felét a fővárosból jelentették, ezt követi Pest, majd Fejér megye.

Magyarországon százezer lakosra jutó fertőzések száma 25,6, amely összehasonlíthatóvá teszi a fertőzöttségi helyzetet más országokkal, de a tiszti főorvos szerint óvatosan kell bánni ezekkel az összehasonlításokkal, mert országonként és régióként is nagyon eltérőek az adottságok.

Több nő fertőződik meg

Müller Cecília kitért arra, hogy emelkedik a kórházi ellátásra szoruló betegek száma. A nemek szerinti eloszlás szerint a fertőzöttek 53 százaléka nő, 47 százaléka férfi.

A 275 elhunyt közül 256-an tartoztak a 60 éven felül korosztályba. Az 50-59-es korosztályból nyolcan, a 40-49 éves csoportból hatan vesztették életüket. Az adatok szerint a koronavírusban két 40 év alatti beteg is életét vesztette.

Az áldozatok többsége egy vagy több alapbetegségben szenvedett – fűzte hozzá.

Kérdésre válaszolva elmondta azt is, hogy a kóros elhízás, az extrém túlsúly is kockázatot jelent a megbetegedésben. A túlsúly terheli a keringést, a légzőrendszert, az ízületeket, befolyásolja az anyagcserét. Ezeknél a betegeknél a gyógyítás is lényegesen bonyolultabb – tette hozzá.

Müller Cecília kérdésre válaszolva elmondta azt is, hogy egy embert akár többször is letesztelnek, betartva az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlását. Jellemzően egy embernél két laboratóriumi vizsgálatot végeznek, de például a kritikus infrastruktúrában – mint például az egészségügyben – dolgozóknál többször is végeznek teszteket.

Kiemelte, kórházból koronavírusos beteget csak gyógyultan, két negatív teszttel és a klinikai tünetek megszűnte után küldhetnek haza.

Ezzel kapcsolatban elmondta, ha valakit egy szociális intézményből vagy idősotthonból egyéb vizsgálatra küldtek kórházba, de nem volt koronavírusos, akkor hazabocsátása után 14 napos járványügyi megfigyelés alá kell őt helyezni. Ez nem zárlatot jelent, de egészségi állapotát folyamatosan figyelni kell – emelte ki.

Az országos tisztifőorvos beszélt arról, hogy a vírus reprodukciós rátája (fertőzőképessége) Magyarországon – köszönhetően a járványügyi intézkedéseknek és a betartásuknak – 1 alatt van. A WHO a vírus fertőzőképességéről korábban azt mondta, 1 fertőzött 2-3 embert tud megfertőzni akkor, ha semmilyen óvintézkedés nincs.

Müller Cecília elmondta azt is, hogy Magyarországon nem tudnak olyan esetről, hogy valaki az otthonában halt volna meg koronavírus-fertőzésben.

Forrás: hirado.hu


Hasonló cikkek