Koronavírus – Kovács Zoltán: a tények durva eltorzítása részrehajló és felelőtlen dolog

Veszélyhelyzetben “helytelen és veszélyes” álhíreket terjeszteni, különösen olyanokat, amelyek “aláássák azokat az erőfeszítéseinket, amelyekkel meg akarjuk védeni a lakosságot a veszélyes járványtól” – hangsúlyozta Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár az angol nyelvű abouthungary.hu oldalon írt szombati bejegyzésében.

    Az államtitkár egy pénteken benyújtott magyar törvényjavaslat nemzetközi médiavisszhangjára reagált, amely véleménye szerint “durván eltorzította a tényeket”.
Kifejtette, a kormány pénteken javasolta, hogy a veszélyhelyzet teljes időtartamára hosszabbítsák meg a koronavírus-járvány leküzdésére hozott rendkívüli intézkedések érvényét. A javaslatok között a parlamenti kényszerszünet elrendelésének lehetősége is szerepel, ami egyes sajtóorgánumok szerint “aggodalomra adhat okot”. Ez azonban azért került bele a javaslat szövegébe, mert ha a képviselők több mint fele távol van, akkor a parlament határozatképtelen, és így nem tudja meghosszabbítani a veszélyhelyzetet és az azzal kapcsolatos intézkedéseket – közölte.

A törvényjavaslat megtiltaná a választásokat és a népszavazásokat a veszélyhelyzet idejére. Magyarországon a közeljövőben nem lesz esedékes semmiféle választás. Az államtitkár megjegyezte, hogy mindazon országokban, ahol lett volna választás, elhalasztották.
A törvényjavaslat új szankciókat helyez kilátásba azokkal szemben, akik aláássák a vírus terjedésének megfékezését célzó erőfeszítéseket. A törvény bűncselekménynek nyilvánítaná, ha valaki a lakosság nagy csoportjainak megzavarására vagy társadalmi nyugtalanság keltésére alkalmas álhíreket terjesztene – fejtette ki.

 “És mi erre a fősodorbeli liberális sajtó válasza? Orbán be akarja börtönöztetni az újságírókat” – mondta.
“Mint egy jól összeszokott kórus, úgy ugrottak rá a témára” – közölte, és hozzátette: a Direkt36 és a Politico Europe tudósítói, az AFP-t idézve, terjeszteni kezdték a szenzációs hírt, miszerint “a magyar újságírók évekre börtönbe kerülhetnek”, és hogy az egésznek az a célja, hogy eltereljék a figyelmet a valódi történésekről, azaz a szájmaszkok hiányáról és az egészségügyi rendszer felkészületlenségéről.

“Ahogy már délután a Twitteren válaszoltam, a törvényjavaslat azokat szankcionálja, akik tüzet kiáltanak egy zsúfolt moziban” – mondta. Az ilyen kijelentéseket nem védi a szólásszabadság elve, mert veszélyesek és hamisak – tette hozzá.
Aláhúzta, a magyar törvényjavaslat célja, hogy megvédjék az embereket a vírus terjedésétől.
“Egyébként pedig veszélyhelyzet van, emberéletek forognak kockán; a tények durva eltorzítása részrehajló és felelőtlen dolog” – közölte Kovács Zoltán a bejegyzésében.


Hasonló cikkek