Koronavírus – New York kormányzója: a járvány elleni harcnak még csak a közepén járunk J

A járvány elleni harcnak még csak a közepén járunk – jelentette ki vasárnap Andrew Cuomo, New York állam kormányzója.

    Napi sajtóértekezletén hangsúlyozta, hogy a járványt még korántsem győzték le, ezért még nincsenek tervek az állam gazdasági és mindennapi életének újraindítására. “A szörnyű járvány ismét támadhat, ha túl korán nyitjuk meg az államot” – fogalmazott hozzátéve, hogy a járvány csúcspontján túljutottak, a járványgörbe leszállóban van.
Cuomo leszögezte, hogy az újraindítást az egészségügyi helyzet alakulásához kell igazítani. “Vonjuk le a tanulságokat és ennek alapján építkezzünk újra, jobb életet kell felépítenünk, mint a korábbi volt” – fogalmazott. Közölte, hogy vasárnap telefonon egyeztetett Charlie Baker massachusettsi kormányzóval, és készen áll 400 lélegeztetőgépet szállíttatni az északkeleti tagállamba.
A politikus elmondta, hogy szombaton 507 ember hunyt el az államban a koronavírus okozta tüdőgyulladásos betegségben.

“Nagyon aggasztónak” minősítette az idősotthonokban pusztító járvány hevességét és a jövő héttől az antitesttesztek “agresszív kibővítését ígérte” az egész állam területén.

Közölte, hogy az élelmiszer- és gyógyszerfelügyelet (FDA) jóváhagyta a kidolgozott teszt alkalmazását, és a jövő héttől naponta kétezer tesztet végeznek majd. Szerinte ez reális adatokat ad majd az egészségügyi helyzetről.
Vasárnap az Egyesült Államok keleti partvidékén több, a járvány által leginkább sújtott tagállamnak a kormányzója is arról adott interjút, hogy korainak tartja a gazdaság újraindítását. Így foglalt állást Ralph Northam, Virginia és Larry Hogan, Maryland kormányzója. Hogan a CNN hírtelevízió vasárnapi politikai vitaműsorában azt hangoztatta: nem volt szerencsés, hogy Donald Trump elnök a Twitteren bátorította a gazdasági újraindítás mellett több államban tüntetőket.

Nancy Pelosi házelnök a Fox televízióban “szerencsétlen” dolognak nevezte a tüntetéseket, az ABC televízió vasárnapi politikai vitaműsorában azonban azt is közölte, hogy “nem túlozná el” e demonstrációk jelentőségét.
Gina Raimondo, Rhode Island kormányzója a kisvállalkozásoknak nyújtandó szövetségi kormányzati segítséget sürgetett, bár azt mondta, hogy az általa irányított államban egyelőre nem gondolkodnak a gazdaság újraindításán. Mint mondta: Rhode Island még hetekre van a járvány csúcspontjától, az újonnan diagnosztizált fertőzöttek és a halálesetek száma még folyamatosan emelkedik.

 Interjúja után Donald Trump a Twitteren szintén a kisvállalkozásoknak biztosított gazdaságélénkítő csomagterv összegének emelését sürgette. A programban rendelkezésre álló 349 milliárd dollár ugyanis két hét alatt elfogyott, újabb kölcsönkérelmet nem fogadnak be, de a szövetségi törvényhozásban a politikusoknak egyelőre nem sikerült dűlőre jutniuk a további összegekben.
A baltimore-i Johns Hopkins egyetem és kórház vasárnap déli adatai szerint az Egyesült Államokban immár több mint 742 ezer vírusfertőzöttet diagnosztizáltak, a ragály 39 ezernél is több halálos áldozatot követelt.


Hasonló cikkek