Koronavírus – Több amerikai tagállamban tüntettek a korlátozások ellen, ahol enyhítettek, nőtt a fertőzések száma

Több amerikai tagállamban tüntettek pénteken a koronavírus-járvány miatti korlátozások ellen, amelyekben viszont lazítottak a szabályokon, ott megnőtt a fertőzések száma.

    Michiganben, Kalifornia déli részén, a floridai Miamiban és környékén azért tüntettek pénteken, hogy indítsák újra a gazdaságot és a mindennapi életet. Illinois-ban és Texasban csütörtökön oldottak a tilalmak nagy részén, mire  Texasban hirtelen megugrott a diagnosztizált fertőzések száma.
Michigan fővárosában, Lansingben, az állam törvényhozásának épülete előtt fegyveres tüntetők követelték a koronavírus miatti szigorítások teljes feloldását, és közülük több álarcos behatolt a kongresszus épületébe. A több száz tüntető – köztük Szabadítsuk fel Michigant! táblákkal megjelent jó néhány protestáló – azt követelte a helyi törvényhozóktól, hogy vonják meg Gretchen Whitmer kormányzó jogkörét a kijárási szigorítások és a rendkívüli járványhelyzet miatti intézkedések meghozatalára.

Az amerikai közszolgálati rádió (NPR) helyszíni riportjában egy férfi úgy nyilatkozott: “rendben, itt a vírus, de ez inkább politikai probléma most. Egyszerűen nincs ok arra, hogy bezárjanak bennünket. A kormányzó tönkreteszi államunkat”.         “Nem engedhetjük meg tovább, hogy egyetlen ember döntsön tízmillió michigani sorsáról” – mondta Mike Shirkey, a helyi szenátus republikánus többségének vezetője. Michiganben a kormányzó, Gretchen Whitmer demokrata párti politikus, a kongresszusban azonban többségük van a republikánusoknak.     Donald Trump amerikai elnök pénteken a Twitteren ismét arra sürgette a kormányzót, hogy engedjen a tüntetők követeléseinek. Whitmer azonban a tüntetések ellenére pénteken május végéig meghosszabbította az egyébként május 15-ig érvényben lévő szigorításokat.     Tüntettek a szigor ellen a dél-kaliforniai vidékeken is, elsősorban a tengerparti strandok újranyitásáért. Gavin

Newsom, kaliforniai kormányzó azonban hajthatatlan: lovas rendőrök vigyázzák a kaliforniai strandokat. Newsom felszólította a tüntetőket, hogy hordjanak szájmaszkot és tartsák meg a javasolt távolságot egymástól.     A floridai Miamiban is a tengerparti részek megnyitásáért tüntettek. Ron DeSantis, floridai kormányzó ugyan az állam mindennapi életének fokozatos újraindításáról döntött, de ez alól kivétel Miami és környéke, mert ott a legtöbb a diagnosztizált fertőzött. Miami Beachen szintén lovas rendőrök tartatják be a szigorú intézkedéseket.     Texasban csütörtökön újraindították az életet, és csütörtök estére – egyetlen nap alatt – 1033 fővel emelkedett a diagnosztizált fertőzöttek száma. Pénteken Greg Abbott kormányzó 50 halálos áldozatról számolt be. A kormányzó szóvivője, John Wittman azonban pénteki közleményében nem az újraindításnak, hanem a megnövekedett számú vírustesztnek tulajdonította a diagnosztizált fertőzöttek számának emelkedését.

Egyes tagállamokban – például az északnyugati Washingtonban – meghosszabbították a kijárási korlátozásokat. Mississippi állam kormányzója, Tate Reeves is változtatott eddigi álláspontján: a vírus változatlanul gyors terjedése miatt egyelőre mégsem döntött jövő heti enyhítésről. A marylandi Baltimore felett a rendőrség helikopterei ellenőrzik a kijárási korlátozások betartását.
Irwin Redlener, a Columbia Egyetem orvostudományi központjának egyik járványügyi szakembere pénteken újságíróknak azt mondta: azok a kormányzók, akik könnyítenek a szigorú intézkedéseken és újraindítják államukban a megszokott életet, veszélybe sodorják honfitársaikat. “Nagy hibát követnek el. Ez életekbe fog kerülni” – fogalmazott a professzor a CNN hírtelevíziónak és az amerikai közszolgálati rádiónak.


Hasonló cikkek