Közel 70 euróval emelkedett az átlagbér Szlovákiában

2019-ben ismét jelentős mértékben emelkedtek a bérek Szlovákiában. A Platy.sk portál elemzése azt mutatja, hogy az átlagkereset jelentősebben emelkedhet, mint 2018-ban. 2019-ben 1101 euró volt a bruttó átlagjövedelem.

2019-ben volt az utóbbi időszak egyik legjelentősebb béremelkedése. Az elmúlt 10 évben ez volt a 2. legjobb év ebből a szempontból. A 2017-es évben volt az eddigi rekord, amikor az átlagfizetés 6,6%-kal emelkedett az előző év azonos időszakához képest. A lakosság mintegy felének magasabb az alapfizetése ezer eurónál. A portál elemzése szerint a munkavállalók mindössze 50%-ának magasabb az alapilletménye 1009 eurónál. Az alkalmazottak tizedének bruttó fizetése kevesebb, mint 653 euró.

Pozsony környékén jóval magasabb az alapbér összege, mint az ország többi régiójában. 2019-ben 1484 euró volt a bruttó átlagkereset. Kassa megye áll e tekintetben a második helyen, a következő a nagyszombati és a trencséni régió. A legnagyobb különbség Pozsony és Eperjes megye között van. Az eperjesi régióban a munkavállalók csaknem 18%-ának kevesebbet a bruttó fizetése 650 eurónál.

Jelentős különbségek vannak a 2000 eurót meghaladó jövedelmek terén is. Eperjesen és környékén ennyi fizetést csak nagyon kevesen kapnak, a lakosság kevesebb mint három százaléka. A főváros vonzáskörzetében dolgozók több mint 17%-a keres ennyit.

A legrosszabbul fizetett alkalmazottak a takarítók és a postai alkalmazottak, 573 euró fizetésért dolgoznak. Ez volt a legalacsonyabb átlagbér 2019-ben. Az új, 2020-tól érvényes minimálbér (580 euró) alatti fizetésük szintén a postai kézbesítőknek vagy a konyhai kisegítőknek volt. A legrosszabbul fizetettek közé tartoznak még az ápolók és a szállodai személyzet.

A legjobban a menedzserek és az informatikusok keresnek. A legjobban fizetett pozíció tavaly az informatikai ágazatban volt, bruttó 3024 eurós átlagos alapfizetéssel. Az 5 legjobban fizetett pozíció között volt tavaly az iOS-programozó, az ügyvéd, az adószakértő és az informatikai biztonsági szakember.

Forrás: tasr, ujszo.com


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek