Közösségben a jobb világért?

Együtt minden könnyebb – vélekednek sokan, értve ezt akár a spiritualitás felé vezető úton haladásra is. Ahogyan az ezoterikus könyvek is az irodalom egyre nagyobb szeletét hasítják ki maguknak a tortából, úgy az ilyen jellegű rendezvények is egyre népszerűbbek.

Az elmúlt hétvégén Balatonakarattyán megrendezett Everness-fesztivál,” a Balaton legtudatosabb spirituális fesztiválja” szervezői a növekvő érdeklődésre való tekintettel évről-évre szélesebb repertoárt kínálnak a rendezvényre látogatóknak. Idén akár kisgyermekes családok is találhattak maguknak programot.

sb.20140705.everness.feszt.balatonakarattya.dsc.0511.2.gr.3.exact726w

Trend vagy valódi tanítás?

Lehet mindennek örülni, de azért szemernyi kétely is felmerül az emberben, hogy ez az egész már régen nem az egyén önfejlődéséről szól, csak arról, hogy okos dolog meglovagolni a trendet,amíg tart az emberek lelkesedése…

Ez az első pillantásra szimpatikus lehetőség már nem csak életmódról vagy arról szól, hogy mindenki érezze jól magát, hanem arról is, hogy minél szélesebb kört meg tudjanak szólítani azzal az üzenettel, hogy “legalább pár napra, saját magadnak te lehetsz a legfontosabb“, így minél több legyen a haszon.

Az ezotéria bombája felrobbant, és trendi dolog lett ilyen jellegű könyveket olvasgatni, cd-ket hallgatni, előadásokon, közösségi programokon részt venni.

De vajon mennyiben segíthetnek a közösségi élmények?

Egyrészt  előre lökhetnek, inspirációt adhatnak, sőt, akár az emberekkel való ismerkedés is hasznos lehet, ha például éppen az a gondunk, hogy nincs párkapcsolatunk. De ez mégis kevés.

Ha megismerkedek valakivel egy rendezvényen, de ugyanazokba a hibákba esek bele, mint korábban, csak pár napig jól éreztem magam, mert “megérdemlem” vagy mert “én vagyok önmagamnak a legfontosabb”, de semmit nem fejlődtem.

Lehet, hogy egy ezoterikus rendezvényen szinte határtalan információáradat jut el hozzám töményen, ömlesztve, de mit sem ér az egész, ha – kellő önismeret híján – nem tudom a nekem szükséges megfelelőeket kiválogatni és hasznosítani. Pedig ezt jelentené az igazi tudatosság.

 

Képek forrásai: http://welovebalaton.huhttps://pb2.jegy.hu


Hasonló cikkek