Križan Richárd: „Nem azért igazoltak le, hogy a cserepadon ücsörögjek.”

A palásti származású Križan Richárd július végén igazolt a trencséni labdarúgócsapatból a pozsonyi Slovanhoz. A 23 éves védő érkezése óta rendszeresen játéklehetőséget kap az égszínkékeknél id. Vladimír Weiss vezetőedzőtől a bajnokságban, de bízik benne, hogy idővel az európai kupaporondon is bizonyíthat.

Váratlanul érte a legsikeresebb szlovákiai csapat érdeklődése?

Amikor a megkeresés jött a Slovan részéről, én még a Trencsénre összpontosítottam, hiszen élő szerződésem volt a klubbal, az első bajnoki fordulót még ott játszottam. Aztán elég gyorsan történtek a dolgok, felvettük a kapcsolatot a Slovannal, és két hét alatt lezajlott az egész klubváltás. Volt egy másik lehetőségem is, egy lengyel élvonalbeli csapat is érdeklődött irántam, de úgy éreztem, hogy a Slovan lesz számomra a jobb lehetőség.

Beszélt Vladimír Weiss vezetőedzővel az átigazolás előtt?

Igen, személyesen is találkoztunk, aminek nagyon örültem, hiszen nagyon kíváncsi voltam, hogy mit gondol rólam, milyen szerepet szánna nekem. Egy országszerte nagyon tisztelt edzőről van szó, aki nagy dolgokat ért el. Nagyon jó szakembernek tartom őt. Valamikor picit szigorú, de ez így működik.

Az eddigiek alapján úgy tűnik, hogy elsősorban a Fortuna Ligában számol önnel, az érkezése óta lejátszott 4 bajnokin a kezdőcsapatban kapott helyet. A nemzetközi porondon azonban egyelőre kevés lehetőség jutott önnek. Erről is beszélgettek előzetesen?

Igen. Ennek az az oka, hogy a nyáron érkeztek a klubhoz idősebb, tapasztaltabb játékosok is, akik komolyabb európai rutinnal rendelkeznek. Ez tudatos az edző részéről, így rotálni tudja a játékosokat, és míg Európában a tapasztaltabbakat favorizálja, a hazai bajnokságban a többiek is megkapják a lehetőséget. Nem azért igazoltak le, hogy a cserepadon ücsörögjek. Azzal, hogy bejutottunk a Konferencialiga csoportkörébe, több lehetőséget kapok a bajnokságban.

Nagyjából egy hónapja a Slovan játékosa. Milyenek a benyomásai a csapatot és a csapattársakat illetően?

Több rutinos játékos is van a keretben, sokat segítettek, jó fejek. Ennek köszönhetően a beilleszkedésem is gyorsan megtörtént, és szerencsére lakást is gyorsan találtam. Tényleg gyorsan történtek most körülöttem a dolgok, de hát ilyen egy focista élete.

A Slovan keretében is rengeteg nemzetiségű focista található. Nem gyengíti ez a csapategységet?

A közelmúltban több szlovák focista is érkezett az öltözőbe, szóval hallani szlovák hangokat, de egyébként angolul kommunikálunk. Trencsénben is rengeteg nemzetiség jött össze az öltözőben. Csak meg kell szokni egymást.

Most, hogy a Fortuna Liga címvédőjének és aktuális listavezetőjének játékosa lett, többet gondol a válogatottságra?

Hát, még csak egy hónapja vagyok itt. Elismerem, hogy megfordult már a fejemben, de a válogatottságra úgy tekintek, mint távolibb célomra. Még van időm, hogy ezt elérjem.

Hétvégén DAC–Slovan rangadó következik a Fortuna Ligában. Magyar srácként különös érzés a számára a dunaszerdahelyiek ellen szerepelni?

Természetesen, hiszen egyrészt ők is érdeklődtek irántam régebben, amikor még Nyitrán játszottam. Másrészt közel áll a szívemhez a csapat, még úgy is, hogy nem Dunaszerdahely környékéről származom. Sok nézővel számolok, szép rangadóra van kilátás.

Külhon | Pannon Hírnök

Kövessen minket: Facebook

Forrás: ujszo.com

Fotó: skslovan.com


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek