Kulturális központtá alakítják Athén egyik régi dohánygyárát

Egy görög milliomos kulturális központtá alakíttatja át Athén egyik régi dohánygyárát, melyet ajándéként felajánlva ad majd vissza a görög kormánynak. A jövő évben nyíló központ, egy kiállítás kerete között fog bemutatkozni, amely több nemzetközileg elismert művészt is felsorakoztat.

 

Az esemény egybeesik a görög forradalom 200. évfordulójával, amely során a görögök az Oszmán Birodalomtól tudták magukat függetleníteni, és amely végül a modern görög állam alapjainak lefektetéséhez vezetett. Az 1927-30 között épült dohánygyárat, a Görög Kulturális Minisztérium 1989-ben történelmi műemlékké nyilvánította. Az épület felújítását már a 2000-ben elkezdték, azonban a folyamatot nagyban lelassította a 2009-es görög pénzügyi válság.

A központot felavató kiállításnak a ’Portals’-nak, Madeleine Grynsztejn a Chicagoi Kortárs Művészeti Múzeum vezetője, és Elina Kountouri a Neon Alapítvány elnőke lesz a kurátora, maga a kiállítás 2021. júniusától decemberig lesz látogatható. „A hely mély gazdasági, politikai, intellektuális és történelmi gyökerei miatt igazán figyelemreméltó. A kortárs művészet mélyről visszhangzó kontextusban virágzik, összekapcsolja a múltat a jelennel, miközben kibékíti az uralkodó paradoxonjainkat, és irányt mutat a jövő felé” – mondta Grynsztejn közleményében.

 

A szervezők reménykednek, hogy a kiállítás meg tudja ismételni a görög állam által 1919-ben, a párizsi La Boétie galériában megrendezett kiállítás sikerét, amelyet az első világháborút követő békekonferencia során tartottak. Az akkori kiállításon azon fiatal görög alkotók munkáit állították ki, akik az avantgárd és modernizmus irányzataihoz kapcsolódtak. Ahogyan az a történelmi kiállítás, a ’Portals’ célja is kiemelni, hogy Görögország, a történelme és kilátásai, hogyan inspiráljak a kortárs, haza illetve nemzetközi avantgárdokat.


Hasonló cikkek