KultúrPécs: kiállítás a hentesnél

Utat tör magának a művészet, karantén alatt is.

A járványhelyzet miatt zárva tartó Pécsi Galéria egyebek mellett patikában, húsboltban, drogériában állít ki kortárs képzőművészeti alkotásokat az általános lezárások ideje alatt – közölte az intézményt fenntartó Zsolnay Örökségkezelő NKft. (ZSÖK) csütörtökön az MTI-vel.

Mint azt a pécsi Zsolnay Kulturális Negyedet is működtető intézményfenntartó és rendezvényszervező cég közleményében írták, a pandémia miatt jó ideje nem látogathatóak a kiállítóterek, ezért a továbbiakban Pécsen meglepő helyeken bukkannak fel művészeti alkotások, ahol még a korlátozások idején is találkozhatnak velük az emberek.

A KÖZART – ahol csak lehet nevet viselő programról Fekete Valériát, a ZSÖK vizuális művészeti vezetőjét idézve közölték: a projekt azért jött létre, hogy kiállítást szervezők és látogatók ne felejtsék el egymást, hogy bemutatkozási lehetőséget biztosítsanak a művészeknek, és egy kis kulturális élményt nyújtsanak a jelenlegi nehéz időszakban az embereknek. Az első tárlat – Szentgróti Dávid festőművész több mint tíz képből álló, Rétegek – hibrid eljárások című tárlata – a pécsi Széchenyi téren álló Arany Sas Gyógyszertárban látható. A művész nonfiguratív műveiben nincsenek végső „nagy” megoldások; a saját festői nyelv célja a mű és alkotója belső szabadságának feltárása – írták a kiállításról.

A következő helyszín a Búza téri húsbolt, ahol Juhász Vivien kollázsai láthatók Freshmom címmel. Ezek a művész önmagával és kisfiával való kapcsolatát elemzik a szüléstől kezdve; hol játékosan, hol pedig a nehézségeket is bemutatva. A Konzum Áruház alsó szintjén található drogéria előterébe Fekete Dénes képzőművész látványos installációja kerül. A Morningstar-Hajnalcsillag című alkotás tüskés geometrikus formájáról a Covid-19 vírusra asszociálhatunk.

A közleményben jelezték: a ZSÖK galéria divíziója a továbbiakban is várja olyan további helyszínek jelentkezését, amelyek szívesen befogadnak kortárs képzőművészeti alkotásokat, és megfelelő felületet tudnak biztosítani ezek számára. Jelentkezni a pecsigaleriak@zsn.hu címen lehet március 24-ig. Közölték azt is, hogy aki szelfit készít valamely alkotással és megosztja Instagramon, az egy alkalommal ingyenesen tekintheti meg a Zsolnay Örökségkezelő valamely kiállítását az újranyitás után. A műalkotások március 12. és április 10. között tekinthetők meg a megadott helyszíneken.

Kultúra | PannonHírnök

Kövessen minket: Facebook


Jerez J. Gyula

- 20 év média, kisebb szünetekkel - bel- és a világpolitika, kultúra közel és távolabb

Hasonló cikkek