Kurz: Nyáron normalizálódik az életünk

Újabb szigorításokat jelentett be az osztrák kancellár. Felkészül: Magyarország?

Kurz kancellár szerint ezentúl két méter távolságot kell egymástól tartaniuk az idegeneknek, és az összes közösségi közlekedési eszközön csak FFP2-es maszkban lehet lenni. A Kronen Zeitung által közöltek szerint a mostani intézkedések február 7-ig maradnak érvényben. Kurz szerint

„akkor is be kell tartanunk ezeket az intézkedéseket, ha már nyilvánvalóan mindenkinek elege van belőlük”

azért, hogy a nyárra sikerüljön normalizálni az életet. Szerinte a mostani intézkedések szükségesek ahhoz, amíg minden 65 év felettit nem oltanak be, addig ne terhelődjön túl az egészségügyi rendszer.

Kurz ezzel kapcsolatban azt is közölte: májusig nagyon nehéz lesz az oltások menete, ugyanis csak akkora fog rendelkezésre állni annyi, hogy „megkönnyebülhessünk”. Addig viszont mindenképpen el kell kerülni azt, ami jelenleg Nagy-Britanniában és Írországban történik (a karácsony előtt derült ki, hogy a koronavírus új mutációja sokkal jobban fertőz, mint az eddigiek, ezért sok esetben az eddigieknél sokkal szigorúbb intézkedéseket vezettek be a szigetországban – a szerk.)

Az FF2-es maszkokkal kapcsolatban az osztrák kancellár bejelentette: azokat a lakosság beszerzési áron vásárolhatja meg az élelmiszer-kiskereskedelem boltjaiban, azonban a nehéz szociális helyzetben lévők számára ingyenes lesz.

Bejelentette azt is, hogy a múzeumok továbbra is nyitva maradhatnak, viszont sokkal szigorúbb szabályok mellett, mint eddig voltak (ezekről mindenesetre nem közölt részletet). Felső-Ausztriában és Stájerországban meghosszabbítják a felsőoktatási szünetet, legalább egy héttel. Továbbra is zárva maradnak a vendéglátóhelyek, és ez idegenforgalommal kapcsolatba hozható létesítmények is zárva maradnak egészen márciusig, a továbbiakról február közepén döntenek.

Fontos tudni, hogy jelen állás szerint a most meghozott intézkedések, így a maszkviselés, valamint a távolságtartás új szabályai február 8-án más irányú bejelentés nélkül érvényüket vesztík, így február 8-tól némi könnyítésre lehet számítani.

 

Világ tükör | Pannon Hírnök

Kövessen minket: Facebook

 


Jerez J. Gyula

- 20 év média, kisebb szünetekkel - bel- és a világpolitika, kultúra közel és távolabb

Hasonló cikkek