Lajčák: a menekültek nem Szlovákiába akarnak menni

Haszontalan a vita a Brüsszel által erőltetett kvótarendszerről, mert a menekültek nem Szlovákiába akarnak menni – hangoztatta Miroslav Lajčák szlovák külügyminiszter csütörtökön Berlinben a WDR német regionális közszolgálati médiatársaság Europa Forum című rendezvényének egy pódiumbeszélgetésén, amelyen Jean Asselborn luxemburgi külügyminiszterrel együtt vett részt.

A szlovák külügyminiszter figyelmeztetett, hogy a kvótarendszer ügye kikezdheti az EU erős lakossági támogatottságát, és hangsúlyozta, hogy a pozsonyi vezetés nem hagyhatja figyelmen kívül a menekülteket elutasító lakosság “gyakorlatilag egyhangú véleményét”.

Úgy vélte, Brüsszel menekültügyi javaslata révén felmerül a kérdés, hogy a cél Európa “erősítése vagy gyengítése”.
Hangsúlyozta, hogy Szlovákiának legitim kifogásai vannak a kvótarendszerrel szemben, és az ország csatlakozása az EU-hoz “nem jelentheti azt, hogy nem hallgatnak meg minket, ha aggodalmaink vannak” – mondta a miniszter.

A kihívások legyőzésének igazán európai módja egymás meghallgatása és az együttes erőfeszítés a közös megoldásért. Ezért a tagállamokat megosztó, vitatott ügyek helyett az egymást összekötő elemekre, főleg a külső határ védelmére és a menekülésre késztető okok megszüntetésére kell összpontosítani – tette hozzá a pártonkívüli politikus.
Jean Asselborn úgy vélte, a kvótarendszer a szolidaritás kifejeződése, a szolidaritás pedig “nem olyan, mint egy kolbász, nem lehet felszeletelni”.

“Teljes egészében megvan, vagy egyáltalán nincsen” – monda a szocialista politikus.
A többi között hozzátette: ha egy ország a kultúrájának védelmére hivatkozva utasítja el 1600 menekült befogadását, akkor “valami egészen másról lehet szó”.

Jean Asselborn elmondta, szerinte nem lehet a menekültválság terheit mind Németországra helyezni, és az európai alapértékek sérelmét okozná, ha nem valósulna meg a kvótarendszer. Egyben a világ legtermészetesebb dolgának nevezte, hogy az uniós tagállamok a menekültek automatikus elosztását jelentő rendszer működtetésével segítenek egymásnak.

A luxemburgi külügyminiszter hangot adott kétségeinek azzal kapcsolatban, hogy Szlovákia az év második felében soros uniós elnökként képes semleges álláspontra helyezkedni és előmozdítani a brüsszeli javaslat ügyét. Miroslav Lajcák ezt a feltételezést visszautasítva kijelentette, a szlovák kormány nagyon is tisztában van azzal, hogy milyen feladatot jelent a soros uniós elnökség.


Hasonló cikkek