Lassuló növekedéssel kezdte a brit gazdaság a negyedik negyedévet

A legfrissebb adatok szerint lassuló ütemű növekedéssel kezdte a brit gazdaság a negyedik negyedévet, és teljesítménye még mindig jelentősen elmarad a koronavírus-járvány elhatalmasodása előtti szinttől.

A brit statisztikai hivatal (ONS) csütörtökön ismertetett első becslése szerint a brit hazai össztermék (GDP) 0,4 százalékkal emelkedett októberben az előző hónaphoz viszonyítva. Szeptemberben 1 százalékkal, augusztusban 2,2 százalékkal nőtt a brit GDP-érték havi összevetésben.

Az ONS hangsúlyozza azt is, hogy jóllehet a hazai össztermék októberben 23,4 százalékkal meghaladta az áprilisi mélypontot, még mindig 7,9 százalékkal alacsonyabb volt, mint februárban, a koronavírus-járvány megfékezését célzó országos zárlat bevezetése előtti utolsó teljes hónapban. Február és április között soha nem mért ütemben, 25,3 százalékkal zuhant a brit hazai össztermék, és áprilisban is példátlan mértékben, 19,5 százalékkal esett a GDP-érték az előző hónaphoz képest.

A csütörtöki adatismertetés szerint a brit GDP 80 százalékát előállító szolgáltatási szektor alig 0,2 százalékkal nőtt októberben a szeptemberi 1 százalékos bővülés után. Az ágazaton belül a szálloda- és élelmiszerszolgáltatás volt a legnagyobb visszahúzó tényező: ennek a részszektornak a teljesítménye 14,4 százalékkal zuhant a negyedik negyedév első hónapjában, elsősorban az éttermeket és pubokat érintő nyitvatartási korlátozások miatt.

Londoni makrogazdasági elemzők várakozása szerint novemberben és decemberben sem javulhatott sokat a helyzet, különös tekintettel arra, hogy a brit kormány novemberben újabb – bár a tavaszinál sok tekintetben jóval enyhébb – korlátozásokat vezetett be Angliában.

Ez az intézkedés december elejéig hatályban volt, és az utána életbe léptetett, az egyes országrészeket a helyi járványhelyzet alapján különböző készenléti fokozatokba besoroló rendszer is szigorú korlátozásokat ír elő elsősorban a vendéglátószektorban. Az egyik tekintélyes londoni gazdasági-pénzügyi elemzőműhely, a Centre for Economics and Business Research (CEBR) vezető közgazdásza, Josie Dent a friss GDP-becslés csütörtöki ismertetése utáni elemzésében kifejtette: a ház számításai szerint a jelenlegi háromfokozatú járványkészültségi rendszer naponta 900 millió font (360 milliárd forint) gazdasági veszteséget okoz Angliában.

A CEBR becslése szerint a legmagasabb, hármas fokozatú készenléti sáv – amely a legszigorúbb korlátozó intézkedéseket írja elő – a hatálya alá tartozó térségekben 20 százalékkal csökkenti a gazdasági aktivitást.

A cég mindezek alapján azzal számol, hogy novemberben csökkent a havi összevetésben számolt brit hazai össztermék, és a negyedik negyedév egészében 2,9 százalékkal visszaesik a GDP-érték az előző negyedévhez mérve.

A harmadik negyedévben 15,5 százalékkal emelkedett a brit gazdaság teljesítménye negyedéves összevetésben, tükrözve a március végén életbe léptetett korlátozások fokozatos nyári feloldását.
Ez volt a leggyorsabb negyedéves növekedés a brit gazdaságban azóta, hogy a statisztikai hivatal 1955-ben elkezdte a negyedévi összevetésű GDP-adatok rendszeres közlését.


Hasonló cikkek