Lekerül az ukrán válogatott mezéről a “Dicsőség a hősöknek” felirat

Az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) döntésének értelmében a Krím félsziget kontúrja, valamint a „Dicsőség Ukrajnának!” felirat maradhat, viszont az „Dicsőség a hősöknek!” jelmondat nem szerepelhet az ukrán nemzeti válogatott Eb-mezén – adta hírül az UNIAN hírügynökségre hivatkozva a KISZó.

Az UEFA arra kötelezte az ukrán szövetséget, hogy távolíttassa el az Európa-bajnokságra készült mezekről az „Éljenek a hősök!” jelmondatot. Az Oroszország által annektál Krím félsziget sziluettje maradhat a mezen, ezt a döntését azzal indokolta a nemzetközi szervezet, hogy az ENSZ Ukrajna területének részeként tekinti a félszigetet.

Az RBK-Ukrajna megkeresésére az UEFA azt közölte, hogy az „Éljenek a hősök!” jelmondat nem szerepelhet az ukrán nemzeti válogatott Eb-mezén, ugyanis az a „Dicsőség Ukrajnának!” felirattal együtt politikai üzenetet közvetít.

Az ukrán labdarúgó-szövetség vezetője, Andrij Pavelko vasárnap, napokkal az Európa-bajnokság kezdete előtt egy Facebook-oldalán közzétett videóban leplezte le a szerelést. A sárga mezre rányomtatták Ukrajna körvonalait, köztük a Krímet és az oroszbarát szeparatisták által ellenőrzött Donyeck és Luhanszk területét. Oroszország 2014-ben annektálta Ukrajnától a Krím félszigetet, amit saját területének tekint, noha a nemzetközi közösség elsöprő többsége ezt elutasítja.

Pavelko a Facebook-oldalán azt írta, hogy Ukrajna sziluettje erőt fog adni a válogatott játékosainak, akik egész Ukrajnáért harcolni fognak, a krími Szevasztopoltól és Szimferopoltól Kijevig, a kelet-ukrajnai Donyecktől és Luhanszktól a kárpátaljai Ungvárig. A mez hátoldalán a „Dicsőség Ukrajnának!” felirat olvasható, amit többek között az oroszbarát Viktor Janukovicsot elmozdító ukrán tüntetők skandáltak 2014-ben.

Az orosz külügyminisztérium szóvivője, Marija Zaharova bírálta a szereléseket, úgy fogalmazott, hogy a focicsapat „Ukrajna területét az orosz Krímhez csatolta”, és ezzel „a lehetetlen illúzióját” keltette. A „Dicsőség Ukrajnának!” feliratról pedig azt mondta, hogy nacionalista, és egy náci csatakiáltást idéz.

Dmitrij Szviscsev orosz parlamenti képviselő „teljesen helytelennek” nevezte a mezt, és felszólította a futball-Eb szervezőjét, az UEFA-t, hogy tegyen lépéseket.

Forrás:Kiszó


Hasonló cikkek