Lengyelország nem engedi felségvizeire az orosz oktatóvitorlást

Mateusz Morawiecki kormányfő döntése alapján Lengyelország nem engedi felségvizeire a Szedov nevű orosz oktató vitorláshajót – közölte pénteken a lengyel külügyi tárca szóvivője. A Krím félszigeten működő tengerészeti akadémia hallgatóit szállító hajó kikötését korábban Észtország is elutasította.

A hajó beengedése “ellentétben lenne Ukrajna területi egységének tiszteletben tartásával, a Krím félsziget (Oroszország általi) elcsatolásának el nem ismerésével” – magyarázta a döntést Ewa Suwara külügyi szóvivő a PAP hírügynökségnek.

Elvárjuk Oroszországtól a hajózás visszaállítását a kercsi szorosban, a 2018 novemberi incidens során elkobzott hajók visszaadását és az akkor fogságba vett ukrán matrózok szabadon bocsátását” – nyomatékosította Suwara.

A vitorlás a TASSZ hírügynökség korábbi értesülései szerint a Balti-tengeri Gdynia kikötőbe tartott, miután Észtország, szintén a Krím bekebelezésének el nem ismerésével érvelve, szerdán elutasította az orosz oktatóvitorlás hét végére tervezett behajózását.

Moszkva “ellenséges aktusnak” nevezte, hogy Tallinn néhány nappal az észt elnök, Kersti Kaljulaid tervezett oroszországi látogatása előtt ilyen lépést tett.

A lengyel közszolgálati televízió szerint a Szedov hajót a világ legnagyobb vitorlásaként tartják számon, és jubileumi, 100. tengeri útján a krími Kercsben működő orosz Állami Tengeri Műszaki Egyetem hallgatói utaznak fedélzetén.

 


A Szedovot 1921-ben a német Friedrich Krupp Germaniawerft készítette, és Kielben bocsátották először vízre. 1936-ban eladták a Norddeutscher Lloydnak, majd a háború után került orosz kézre.


Hasonló cikkek