„Lépjetek be, itt istenek vannak”

Az ókori Mediterráneum nyitott volt más kultúrák iránt, a monoteista vallások békésen éltek a többistenhívő görög, etruszk és római hagyomány mellett.

Ezt hangsúlyozza a Szépművészeti Múzeum újrarendezett Klasszikus ókor című kiállítása is, ami több mint nyolcszáz tárgyat vonultat fel, így akár egy egész napot is eltölthetünk benne.

A kiállítás a klasszikus antik hagyományt mutatja be, főként a görög, a római és az etruszk kultúrára koncentrálva, ugyanakkor érintve a környező hagyományokat is. A tárlat helyszíne három nagy, és részben különálló tér. Ez megnehezíthette volna a kurátorok munkáját, azonban nekik sikerült előnyt kovácsolniuk ebből a helyzetből. A három teremben három különböző szempont szerint mutatják be a Földközi-tenger vidékének kultúráit, az egész Mediterráneum ókori világát.

A Hellasz–Itália–Róma címet viselő, központi teremben a klasszikus ókor három legfontosabb művészeti hagyománya elevenedik meg. Ez a rész a kiállítás művészettörténeti része, ahol a tablók feliratai a térségben zajló történelmi eseményekről és a művészeti szempontokról is tájékoztatnak.

A teljes cikk IDE kattintva olvasható el.


Hasonló cikkek