Lévay József halotti maszkját is kiállították a Múzeumok Éjszakáján

Július 4-én lesz száz éve, hogy Lévay József elhunyt Miskolcon. A neves költő, műfordító, akadémikus életéhez, munkásságához kapcsolódott idén a Múzeumok Éjszakája egyik igen érdekes programja.

A Lévay József Muzeális Könyvtárban különleges Lévay-relikviákat tekinthetett meg a közönség: kéziratokat, leveleket, feljegyzéseket, amelyek a közelmúltban kerültek a gyűjteménybe – köztük egy olyan verskézirattal, amit eddig sehol sem lehetett látni –, de kiállításra került Lévay halotti maszkjának másolata, és Tompa Mihály félalakos, kőnyomatos képe is, amit Tompa nem sokkal halála előtt dedikált költőtársának.

A vitrinben Lévay József halotti maszkja (Varga Gábor igazgató tartott idegenvezetést a könyvtárban)

Már 16. alkalommal került megrendezésre országszerte a Múzeumok Éjszakája. A miskolci Herman Ottó Múzeum 7 kiállítóhelyen várta az érdeklődőket, a központi épületben az Évszázadok aranya nevet viselő tárlat csupán ezen az egyetlen napon volt látogatható. Sokakat vonzottak az intézmény által az elmúlt 120 évben összegyűjtött ékszerek, ruhadíszek, arany- és ezüst leletek.

Ásványok a Pannon-tenger Múzeumban

Időutazásra invitálta a családokat „Botanikaland” címmel a Pannon-tenger Múzeum, főszerepben a növényvilággal. Egyszerű kísérletek és vetítéses bemutató segítségével lehetett ismerkedni a növények életfunkcióival, azon látogatókat pedig, akik helyesen válaszoltak a feltett kérdésekre nyereménnyel jutalmazták a szervezők.

Ősemberek koponyái a Pannon-tenger Múzeumban

A Papszeren lévő kiállítási épületben a zene került középpontba: miskolci kötődésű művek hangzottak el egy koncerten, többek közt Lavotta János, Egressy Béni, Zerkovitz Béla szerzeményeiből. A Rákóczi-házban rovásírással, míg a Színészmúzeumban a Latabár-dinasztia tagjaival és nagy szerepeikkel lehetett ismerkedni.

A Képtárban is sokan nézelődtek

Szintén érdekes programmal csatlakozott a rendezvényhez a helyi közlekedési vállalat. Telephelyükön veterán autókkal, buszokkal, villamosokkal találkozhattak a látogatók, de volt honvédségi járműbemutató is.

Csontváry festménye, az Öreg halász változatlanul a látogatók kedvence

Valamennyi helyszínen különleges látnivalókkal, interaktív és családi programokkal, koncertekkel, vidám feladatokkal várták a közönséget. Miskolcon kívül érdemes volt ellátogatni még az újmassai őskohóhoz, a Lillafüredi Sport- és Kalandparkba, továbbá a Mályi Madármentő Állomásra, ahol éjszakai madárlest tartottak.

(Fotók: Vona Ildikó/ PTV)


Vona Ildikó

Híradások, beszámolók művészeti, színházi, zenei eseményekről, valamint interjúk készítése ismert művészekkel.

Hasonló cikkek