Lopott álmok nyomában – egy életmentő találmány hálátlan története

Motorosként és lovasként természetesen azonnal megakadt a szemem azon az eszközön, amely akár az életemet is megmentheti sportolás közben. Hányszor, de hányszor hagyott már maga mögött a lovam és kulloghattam utána fájó testtel, felhorzsolt végtagokkal? Persze a ló még le fog dobni, de többé korántsem fog annyira fájni az esés, ha ezt a védőfelszerelést viseled!

Az autósok számára már teljesen természetes, hogy ha nekiütköznek valaminek, a légzsákok kinyílnak, amelyek nagymértékben tompítják a becsapódás erejét, a biztonsági öv pedig nem hagyja, hogy kirepüljenek az ablakon. Mi a helyzet motoron? Ilyen eszközök hiányában a legkisebb eséseknek is szörnyű következményei lehetnek, ha csak nincsen rajtad is olyan légzsák, mint a kocsikban! Mert, hogy létezik az a biztonsági felszerelés, amely pontosan ugyanazon az elven működik, mint az autókban lévő légzsákok – ha leesel a motorról, kinyílik és pihe-puha levegővel töltött párnán landolsz.

A különleges és minden bizonnyal zseniális ötlet Straub Tamás fejéből pattant ki, aki a többi vagány motoroshoz hasonlóan többször nézte a földről vízszintesben fekvő motorját.

„Tizenöt éves koromban kaptam édesanyámtól egy mopedet, és mint a legtöbb fiatal én is egy kissé könnyelműen motorozgattam, voltak kisebb esések, kicsúszások. Egy ilyen alkalmával ötlött belém a gondolat: Milyen jó lenne, ha nem az aszfaltra, hanem valami puhára érkezhetnék, például egy jó erősen felfújt gumimatracra…” – nyilatkozta Tamás a Motour.hu-nak még 2011-ben.

Hát ennek a gondolatnak az egyenes leszármazottja az a magyar, Straub Tamás által kiötlött találmány, amelynek aztán most más aratja a babérjait.

Tamás ámbár 1976-ban benyújtotta találmányának ötletét a Találmányi Hivatalba, amely 1977-ben a Szabadalmi Közlönyben meg is jelent, 1981-ben a szükséges díjak mulasztása végett a védelmet megszüntették.

A publikált tartalom sajnos nem volt elegendő ahhoz, hogy meggátolja azt az 1982-es cikk megszületését, amely a légzsákos kabát feltalálói címét másnak ítélte oda. A cikkben szereplő francia úr megvárta, míg Tamás ideiglenes szabadalmi védelme lejár, ezt követően magának titulálta a feltalálói címet, azonban őt hivatalosan nem jegyzik sehol sem feltalálóként.

Később azonban egy japán úriember igencsak meggazdagodott, aki szintén saját ötleteként harangozta be az életmentő dzsekit, majd szabadalmaztatta azt hazáján felül még számos más országban.

Természetesen Tamás nem hagyta annyiban a dolgot, de egy idő után belefáradt, hogy szavai süket fülekre találnak. Egyszerűen válaszra sem méltatták, holott ő már jóval inkább csak elismerésre, mintsem bankszámlája növekedésére vágyott.

Tamás nyilatkozatait, történetének egészét ezen a weboldalon olvashatod végig. ->

Mennyire hatékony a motoroslégzsák?

Nagyon. 2007-ben egy 200 km/h-val száguldozó motoros életét mentette meg, aki néhány karcolással úszta meg a komoly balesetet.

Mi az egyetlen hátránya?

Hogy senki nem használja. Nyáron nem lehet úgy elmenni a sarki boltig, hogy ne jöjjön szembe egy motoros rövidnadrágban és pólóban (– rosszabb esetben fürdőruhában). A legelkeserítőbb látvány, amikor az apuka a kisgyerekét utaztatja ugyanebben a formában. Hiába van rajtad bukósisak, ha közben a beton csontig koptatja a bőrödet.

Sokan arra hivatkoznak, hogy meleg van és egyébként is csak néhány kilométerre indulnak – a statisztikák szerint pedig pontosan ezeken a kis távolságú kiruccanásokon történik a legtöbb baleset.


Szeretnél segíteni Straub Tamásnak?
Oszd meg ezt a cikket, fogjuk össze és mutassuk meg a világnak,
hogy a motoroslégzsák magyar találmány!


Hasonló cikkek