Lövöldözés volt Moszkva belvárosában

Fegyveres támadó tüzet nyitott csütörtök este az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) székházánál, Moszkva belvárosában, a biztonsági erők ártalmatlanná tették az elkövetőt – közölte az FSZB.

A szolgálat később arról adott ki tájékoztatást, hogy egyik alkalmazottja életét vesztette. Az egészségügyi minisztérium közölte, hogy az incidensben öten sebesültek meg, akik kórházi ellátásban részesülnek.

Az FSZB közleményének megjelenését követően több sajtóforrás is a lövöldözés kiújulásáról számolt be, ezt azonban a Rosszija 24 hírtelevíziónak a helyszínen lévő tudósítója cáfolta.

Az FSZB valótlannak minősítette azokat a sajtóértesüléseket, amelyek szerint a támadást hárman hajtották végre, és az elkövetők behatoltak a székház épületébe.

Az Interfax hírügynökség szerint a Lubjanka teret lezárták a biztonsági erők, az ott lévő embereket evakuálták. A támadó egy Kalasnyikov gépkarabélyból nyitott tüzet. Ezt az információt a közmédia moszkvai tudósítója is megerősítette. Az Izvesztyija című lap három halálos áldozatról számolt be, de később ez az információ nem nyer megerősítést.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője közölte, hogy Vlagyimir Putyin elnököt tájékoztatták a csütörtök esti incidensről. A támadás idején Putyin az orosz legfelsőbb vezetés több más tagjával együtt a Kremlben tartózkodott, a biztonsági szervek alkalmazottainak napja alkalmából tartott ünnepségen.

Putyin az ünnepségen kijelentette, hogy Oroszországban idén 54 terrorista irányultságú bűncselekményt, köztük 33 terrortámadást sikerült megakadályozni. A csütörtöki támadást több sajtóforrás is összefüggésbe hozza az elnöki beszéddel.

A Moszkva hírügynökség azt írta, hogy az FSZB terrortámadásnak minősítette a történteket, de ezt egyetlen más forrás sem erősítette meg.

Az ügyben az orosz Nyomozó Bizottság (SZK) eljárást indított rendvédelmi szervek tagjai ellen elkövetett támadás címén.


Hasonló cikkek