Magas forgalom mellett esett a héten a BUX

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX kiemelkedően magas forgalom mellett 40 229,64 ponton, vagyis a múlt péntekinél 5551,71 ponttal, több mint 12 százalékkal alacsonyabban zárta a hetet.

    A részvénypiac forgalma az előző heti 51,84 milliárd forint után meghaladta a 116 milliárd forintot. A vezető részvények jelentősen gyengültek.
Az Equilor Befektetetési Zrt. az MTI-nek küldött heti összefoglalójában a koronavírus keltette aggodalmakkal magyarázta a tőzsdei visszaesést. A külföldi részvénypiacokon a járvány miatt eladási hullám söpört végig a héten, és ezt a BÉT sem tudta elkerülni – írták.

A heti események közül kiemelték a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsának keddi kamatdöntő ülését is. Az alapkamat a várakozásoknak megfelelően nem változott, de jelezték, hogy a márciusi Inflációs jelentés keretében értékelik a makrogazdasági folyamatokat, és szükség esetén lépéseket tesznek az inflációs cél érdekében. Változott tehát a jegybanki közlemény hangvétele, és a döntéshozók arra is felhívták a figyelmet, hogy a koronavírus terjedése tovább fokozhatja a reálgazdasági és pénzpiaci bizonytalanságokat, világszinten visszavetheti a növekedési kilátásokat, a feltörekvő piacokkal szemben pedig erősítheti a kockázatkerülést.

A Richter árfolyama a héten 11,9 százalékkal csökkent, 6215 forinton zárt, forgalma meghaladta a 24 milliárd forintot.
Az OTP 13,25 százalékot gyengült, 13 290 forinton zárt, 61,2 milliárd forintos forgalmat ért el.
A Mol papírjainak értéke 12,3 százalékkal mérséklődött, a kereskedést pénteken 2364 forinton fejezte be, 22,4 milliárd forintos heti forgalom mellett.
A Magyar Telekom 9 százalékos heti csökkenést követően 398 forinton zárt, fogalma meghaladta a 3,1 milliárd forintot.
A kis és közepes részvények indexe, a BUMIX 3399,23 ponton zárt pénteken, 7,7 százalékkal alacsonyabban az előző hetinél.


Hasonló cikkek