Magasabb bevétellel számolhat a szlovák költségvetés

Pozitív irányba módosította az állami költségvetés adóbevételeire vonatkozó kilátásait a szlovák pénzügyminisztérium, a változtatást Robert Fico kormányfő és Peter Kazimír pénzügyminiszter jelentette be hétfőn Pozsonyban tartott sajtótájékoztatójukon.

A szlovák költségvetés tavalyra várható bevételeinek összegét, a legutóbbi – októberben közzétett – számokhoz képest 489 millió euróval (mintegy 150 milliárd forint) emelték meg – jelentette be Peter Kazimír szlovák pénzügyminiszter. Hozzátette: az idei évre várható adóbevételek összegét 410 millió euróval, a 2017-re várható bevételeket pedig 369 millió euróval növelték.
Kazimír elmondta: a prognózist elsődlegesen a hatékonyabb adóbeszedésnek, azon belül az áfabevételek emelkedésének köszönhetően sikerült javítani. Kifejtette: a többlet háromötödét az adó- és járulékbeszedés eredményességének növekedése képzi, ugyanakkor mintegy 200 millió euró többlet a makrogazdasági adatok változásának, a gazdasági teljesítmény javulásának tudható be.
A szlovák pénzügyminiszter rámutatott: a cégadókból származó költségvetési bevételek 2014. kezdete óta folyamatosan emelkednek, az adóbeszedés hatékonyságának javulását pedig az is mutatja, hogy 2015 negyedik negyedévben az előző évihez képest csaknem 17 százalékkal emelkedett a beszedett adók összege.
“Közel vagyunk a célhoz” – jelentette ki Kazimír az idei költségvetés 1,9 százalékos hiánycéljával kapcsolatban. Megjegyezte: a márciusi parlamenti választások utáni kormány pénzügyminiszterének “semmi gondja nem lesz” a deficitcéllal, és reálisnak látszik, hogy Szlovákia 2018-ra nullszaldós költségvetéssel gazdálkodhat majd.
Robert Fico, szlovák kormányfő a pénzügyminiszter által ismertetett számadatokra hivatkozva kijelentette: különösebb kockázatok nélkül megerősítheti azt a napokban tett vállalást, hogy amennyiben pártja az Irány – Szociáldemokrácia (Smer-SD)ismét kormánytényező lesz, Szlovákiában az Európai Unió átlagának 85 százalékára emelkedik a szlovákiai életszínvonal. Kifejtette: a következő kormányzati ciklusban folytatni akarják a minimálbér emelését, úgy, hogy az elérje az 500 eurós (mintegy 155 ezer forint) határt. A minimálbér összege, az unióban az elmúlt négy év során arányát tekintve Szlovákiában nőtt a legnagyobb mértékben, az idei évtől 405 euró (mintegy 125 ezer forint). Jelenleg 113 ezer munkavállaló dolgozik minimálbérért, ez az összes alkalmazott mintegy 7 százaléka.


Hasonló cikkek