Magyarország az ukrajnai háborús bűnök kivizsgálását követeli

Az ukrajnai háborús bűnök kivizsgálásáról és a béke visszaállításáról beszélt Novák Katalin köztársasági elnök New Yorkban, az ENSZ közgyűlésén.

Angolul elmondott beszédében Novák Katalin kiemelte, Európában megint háború van, méghozzá Magyarország szomszédságában. Ez különösen aggasztó, hiszen magyar kisebbség is él a határ túloldalán, akik szinté vérüket ontják. Oroszország háborúja Ukrajna ellen nem csak az ukrajnai háborús zónában élők számára jelent fenyegetést és veszélyt, hanem mindannyiunk számára. A harc eszkalációjának fenyegetése aggodalomra ad okot, és cselevésre is. Magyarország határozottan elítéli Oroszország aggresszióját Ukrajnával szemben, ami lerombolta a békét Európában, drámai szenvedést okoz az embereknek és súlyos hatással van a világ rendjére is.

 

,,Magyarország a lehető leghatározottabban kéri a háborús bűncselekmények kivizsgálását, amit a civil lakosság ellen elkövettek.”

Novák Katalin, köztársasági elnök

 

A háborús bűncselekményeket dokumentálni kell, kivizsgálni és nemzetközi bíróság elé állítani az elkövetőket. Egyetlen bűncselekmény sem maradhat büntetlenül – hangsúlyozta Novák Katalin beszédében.

– Hölgyeim és uraim, miért vagyunk itt az ENSZ -ben – tette fel a kérdést a magyar köztársasági elnök – Azért, hogy megnyerjük a háborút? Nem ezért kellene itt kiállnunk. Azért kell kiállnunk, hogy visszaállítsuk a békét. Ha megvan az akarat, akkor ennek a módja is.

 

 

Novák Katalin arról is beszélt, hogy a háború kezdete óta a magyar civil szervezetek, egyházak és önkormányzatok egymillió embernek nyújtottak menedéket.

Forrás: euronews.com

Nyitókép: Novák Katalin beszél az ENSZ közgyűlésén

 

Amennyiben tetszik a tartalmak sokszínűsége, kérjük szánjon még ránk pár percet támogassa a PannonHírnök szerkesztőinek munkáját és kövessen minket a Facebookon!

 

 

 


Hasonló cikkek