Meghalt Ellen Albertini Dow

Százegy éves korában elhunyt Ellen Albertini Dow amerikai színésznő, aki az elmúlt három évtizedben rengeteg filmben és tévésorozatban játszott csípős nyelvű, agilis idős asszonyokat. A legtöbben talán a Nászok ásza című 1998-as Adam Sandler-komédiából emlékezhetnek rá, amelyben felejthetetlen módon adta elő a The Sugarhill Gang Rapper’s Delight című hip-hop klasszikusát. A dal általa rappelt verziója felkerült a film soundtrackjére is, ami több mint kétmillió példányban kelt el.

Ellen Albertini Dow fiatalkorában New Yorkban tanult színészetet, majd Párizsban maga Marcel Marceau vezette bele a pantomin művészetébe. Évtizedeken át drámát oktatott egy Los Angeles-i főiskolán, csak a hetvenes évei elején kezdett el színészkedni. Főleg komédiákban foglalkoztatták, az Apáca show-ban és annak folytatásában kórustag volt, az Ünneprontók ünnepé-ben pedig Christopher Walken obszcén anyukáját játszotta.

 

A mozifilmeken kívül a tévében is aktív volt, feltűnt például a Sírhant művek-ben, a Vészhelyzet-ben, a Dokik-ban és a Döglött akták-ban. Legutóbb a New Girl – Új lány című szitkom 2013. március 26-i epizódjában játszotta Nick egyik nagynénjét.

 


Hasonló cikkek