Meghalt Sára Sándor

Sára Sándor ars poeticájának megtestesülése a Feldobott kő – mondta Lugossy László filmrendező az M1 aktuális csatorna vasárnap esti műsorában.

A Duna televízió vasárnap este Sára Sándor előtt tiszteleg: a Feldobott kőt is műsorra tűzték.
Életének 86. évében vasárnap meghalt Sára Sándor Kossuth-nagydíjas filmrendező, operatőr, a nemzet művésze, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) rendes tagja, az egykori Duna Televízió első elnök-főigazgatója. A Balázs Béla-díjjal, a Magyar Mozgókép Mestere címmel és az MMA életműdíjával is kitüntetett művészt hosszan tartó, méltósággal viselt betegség után érte a halál.

Lugossy László azt mondta: Sára Sándor filmjeiben olyan arcok jelennek meg, akik sorsa beszédesebb minden kalandregénynél.

Példaként említette a gulágot megjártakat, a második magyar hadsereg katasztrófáját túlélőket. Aki a róluk szóló filmeket megnézi, ezeket az embereket győzteseknek érzi, akik a nehéz időkben helytálltak – tette hozzá.
Lugossy László kiemelte azt is, hogy nagyon más lett volna a Duna TV, ha nem Sára Sándor elnökli (1993-2000).

Sára Sándor olyan döntéshozó volt, aki a kitűzött célokat elérte, a magyar kultúra és a magyar történelem ismeretterjesztését saját gyártású műsorokkal segítette. Mindeközben védelmezte a televíziót mindenfajta politikai beavatkozás ellen, ehhez olyan tekintély, olyan súly kellett, mint ami Sára Sándornak volt – értékelt.
Kiemelte: a Duna TV élén olyan közszolgálati televíziót hozott létre és vezetett, ami a maga teljesítményével kivívta a közönség és a szakma elismerését is. Az általa vezetett Duna TV a közszolgálatiság ethoszát felmutatva a mai napig érvényes referencia – jelentette ki Lugossy László.


Hasonló cikkek