Mégis jöhet az átlagsebesség-méréses ellenőrzés?

Évek óta a levegőben lóg a kérdés, melyeket a VÉDA-rendszer kiépítése szült, hiszen elvileg az átlagsebesség mérését is meg tudnák vele oldani. A lényeg nagyon egyszerű: két fix traffipax közötti sebességátlaga alapján meghatároznák, hogy történt-e túllépés, és ha igen, milyen mértékű. 

Maga a módszer kipróbált, számos országban alkalmazzák is, nem kell messzire menni: Csehországban például a mérőberendezések zöme tudja ezt. Tavaly mindazonáltal az ORFK főkapitányhelyettese azt nyilatkozta, hogy habár dolgoznak a rendszer kiépítésén, még nincs napirenden a bevezetése.

Akkor mégis miért írunk róla? Azért, mert a napokban Sándor Zsolt közlekedésmérnök, az InfoRádióban adott interjújában megemlítette, hogy nem csupán megérett a helyzet az átlagsebesség-méréses ellenőrzésre, de annak jogszabályi feltételeinek egy része is adott. Az elmúlt évek nyilatkozatai alapján tehát nem kizárt, hogy hamarosan a hazai utakon is találkozhatunk ezzel a módszerrel.

De miért szeretnék ezt bevezetni? Egyrészt azért, mert nem az egyszeri sebességtúllépést figyeli. Aki tudja a VÉDA-kamerák elhelyezkedését, vagy tisztában van azzal, hogy hova szoktak kiállni a háromlábúval, az azt is tudja, hogy hol kell lassítani, így könnyedén kijátszva a méréseket. Utána aztán teljes nyugalomban tapos rá a gázpedálra. Átlagmérésnél már bonyolultabb lenne a matek, ráadásul ha néhány kritikus szakaszon bevezetnék, talán a többi útvonalon is feltételeznék a jelenlétét a notórius gyorshajtók.

Miért nem lesz ebből még egy darabig semmi? A nyilatkozatok alapján persze lehet feltételezni a bevezetését, de ott a tény, hogy a VÉDA kameráit eddig sem használták ki. Bár a kiépítésekor (amúgy okosan) elhintették a köztudatban, hogy akár a telefonozókat is lebuktathatja, vagy éppen azokat, akik nincsenek bekötve, mégis leginkább csak sebességmérésre használják. A rendszert övező pletykák és legendák azonban gyorsan terjednek, szóval ha pár szakaszon alkalmaznák az átlagmérést, valószínűleg a többin is óvatosabban nyomnák a gázpedált – egy darabig, míg ki nem derül, hogy jön-e csekk.


Hasonló cikkek