Megkéseltek több embert Új-Zélandon, a támadót lelőtték

Hat embert késelt meg egy ámokfutó egy új-zélandi bevásárlóközpontban. A Srí Lanka-i férfi besétált a boltba, leemelt egy kést a polcról, majd válogatás nélkül rátámadt az emberekre, többen súlyosan megsérültek. Egy perc múlva a rendőrök lelőtték. Kiderült, a bevándorló férfit jól ismerték a hatóságok: az Iszlám Állam támogatója volt, ezért is figyelték jó ideje. A merényletet terrortámadásként kezelik – hangzott el az M1 Híradójában.

Dél-ázsiai bevándorló követte el a merényletet. A hatóságok elismerték, hogy a férfit régóta figyelték a szélsőséges nézetei miatt, de azt nem magyarázták meg, hogyan férkőzhetett ártatlan emberek közelébe, és hogyan késelhetett válogatás nélkül. A merényletet egy bevásárlóközpontban követte el a férfit: bement a boltba, odasétált a pulthoz, levett egy kést és rátámadt az emberekre.

Volt aki futott, más értetlenül állt az aucklandi bevásárlóközpontban csütörtök délután. A videót a telefonjával rögzítette egy szemtanú, amelyen az látszik, hogy az emberek menekülnek, és többen pedig azt kiabálták: valakinél kés van.

Helyi idő szerint délután három óra körül egy férfi sétált be a bevásárlóközpontba, az egyik polcról leemelt egy kést, és sorra késelte az embereket. A vásárlók között kitört a pánik.

„A koronavírus elleni oltásért mentem oda, és a gyógyszertár előtt álltunk, mikor hallottuk hogy valakit megszúrtak. Kicsit bepánikoltunk, de a legtöbben nyugodtak maradtak. Aztán hallottunk hat-hét lövést, mindenki elvesztette a fejé, és berohantunk a gyógyszertárba” – mesélte egy szemtanú.

A késelőről azóta kiderült, hogy dél-ázsiai bevándorló: Srí Lankáról tíz éve érkezett Új-Zélandra. A merényletet a dzsihadista szervezet ideológiája ösztönözhette, a rendőrség ugyanis már évek óta figyelte a férfit. A rendőrök a támadás után egy perccel kiértek a helyszínre és lelőtték a támadót.

Az új-zélandi miniszterelnök azt mondta: a támadást egy szélsőséges férfi követte el.

Ez egy erőszakos és értelmetlen cselekedet volt, és nagyon sajnálom, hogy megtörtént. A támadó ismert fenyegetést jelentett az országunknak, és folyamatos megfigyelés alatt állt. A férfit az őt megfigyelő taktikai csoport lőtte le, tudomásom szerint körülbelül 60 másodperccel a támadás kezdete után – nyilatkozta Jacinda Ardern kormányfő.

Az új-zélandi hatóságok terrortámadásként kezelik az esetet. Azt ugyanakkor nem közölték, hogy ha a férfit ilyen veszélyes terroristaként tartották számon, mégis hogyan követhette el a merényletet. Vizsgálják, hogy a Srí Lanka-i bevándorlónak milyen indítékai voltak.

 

Forrás: M1


Hasonló cikkek