Megkezdődhet a lehetséges oltóanyag emberi tesztelése

Tudósok szerte a világon azon dolgoznak, hogy kifejlesszék az oltóanyagot, ami védettséget biztosíthat az embereknek a koronavírussal szemben. Nagy-Britanniában és Németországban ezen a héten megkezdődhet a lehetséges oltóanyag emberi tesztelése. A tömeges alkalmazásra azonban még hónapokat kell várni, szakemberek ezért a vérplazmából előállított ellenanyag alkalmazását is sürgetik. Így tesznek Magyarországon is: a szérum előállításához most önkéntesek jelentkezését várják – hangzott el az M1 Híradójában.

Le a vakcinákkal!”– üzente egy nő, míg másvalaki azt írta táblájára: a koronavírus-betegség egy hazugság. A kijárási korlátozások és a kötelező oltások eltörlését követelte tüntetők egy csoportja a hétvégén Kaliforniában, holott szakértők szerint éppen ez a két dolog nyújtja a legnagyobb reményt a világjárvány feltartóztatására.

E két módszer közül azonban jelenleg csupán az egyiket lehet alkalmazni: a kijárási korlátozást, ugyanis az új koronavírus ellen egyelőre nem létezik oltóanyag. Azáltal azonban, hogy az emberek otthon maradnak, akár harmadára is csökkenthető a fertőzési ráta, ezáltal a kórházak túlterheltsége és a halálozások száma is.

Teljes védelmet azonban csak az oltószer jelentene: ezért is dolgoznak éjt nappallá téve a tudósok szerte a világban, hogy előállítsanak egy vakcinát, amely immunissá teszi az embereket a vírussal szemben.

Kedden jelentette be Mat Hancock brit egészségügyi miniszter: áttörés történt az Oxfordi Egyetemen, így már ezen a héten megkezdődhet a lehetséges oltószer emberi tesztelése.

20 millió fontot biztosítunk az Oxford csapatának, hogy megkezdhessék a teszteket. Mostanra sikerült felgyorsítaniuk az előállítási folyamatot, így hála nekik bejelenthetem: az Oxford Egyetem által előállított oltóanyag emberi tesztelése csütörtökön elkezdődik” – mondta Matt Hancock.

A tárcavezető azonban arra nem tett utalást, hogy az oltószert előreláthatólag mikor lehet először tömegesen alkalmazni.

Szerdán a német egészségügyi miniszter is hasonló bejelentést tett: tárcája engedélyt adott az egyik legnagyobb német biotechnikai vállalt számára, hogy megkezdje oltóanyaguk emberi tesztelését.

A mainzi székhelyű BioNTech  vállalat kétszáz tesztalanyon, tizennyolc és ötvenöt év közötti, egészséges embereken fogja a következő hetekben kipróbálni a Németországban előállított vakcina hatékonyságát.

A múlt héten már a kínai hatóságok is zöld utat adtak az emberi tesztelésnek egy pekingi laboratóriumban, és az Egyesült Államok kutatóintézeteiből is biztató hírek érkeztek. Az Egészségügyi Világszervezet beszámolója szerint világszerte húsz különféle oltóanyag előállítása van folyamatban, a tömeges gyártásig azonban előreláthatólag egy évet kell még várni, a pontos dátum egyelőre teljesen bizonytalan.

A szakemberek abban azonban egyetértenek: az oltószer előállításáig hatásos segítséget jelenthet a fertőzésen már átesett, de meggyógyult emberek vérplazmájából előállított ellenanyag, amit Kínától az Egyesült Királyságig már sok helyen alkalmaztak a súlyosan beteg fertőzöttek kezelésénél.

Magyarországon is állítanak elő ilyen szérumot, a projektet a Testnevelési Egyetem tudományos rektorhelyettese vezeti. Szerdán az Innovációs és Technológiai minisztérium közleményében továbbította a tudósok felhívását: olyan önkéntesek jelentkezését várják, akik már felépültek a koronavírus-fertőzésből, és hajlandóak vérükkel hozzájárulni a magyar betegek felépüléséhez.


Hasonló cikkek