Megkezdődött az EU tagállamok külügyminisztereinek találkozója Pozsonyban

Közös munkaebéddel megkezdődött pénteken délután Pozsonyban az Európai Unió (EU) külügyminisztereinek kétnapos informális találkozója.

A júliusban kezdődött szlovák elnökség keretében zajló találkozót Federica Mogherini az EU kül- és biztonságpolitikáért felelős megbízottja vezeti.
A találkozón globális kül- és biztonságpolitikai témák kerülnek terítékre, köztük kiemelt helyen a törökországi helyzet, valamint az EU-török kapcsolatok alakulása. A résztvevők egyeztetéseket folytatnak a minszki békefolyamat alakulásáról illetve az EU, nemrégiben elfogadott globális stratégiájáról is.
A találkozó szombati napján meghívott partnerként részt vesznek több uniós tagságra pályázó ország – Montenegró, Szerbia, Macedónia, Albánia és Törökország – küldöttségei is. A kibővített összetételű szombati tárgyalásnak a terrorizmus elleni harc lesz a központi témája, ennek keretében szó lesz a radikalizáció és a szélsőségesség terjedésének megelőzését irányzó közös lépésekről is.
A széles körű találkozót megelőzi egy munkareggeli az uniós külügyminiszterek és Törökország külügyminisztere részvételével, amelynek központjában az egyes uniós tagországok és Törökország közti kapcsolatok fejlesztésének kilátásai lesznek.
Az uniós külügyminiszterek a keleti partnerség országainak – Örményország, Azerbajdzsán, Fehéroroszország, Grúzia, Ukrajna, Moldávia – külügyminisztereivel is találkoznak.


Hasonló cikkek