Megtámadja a Salvador Dalí exhumálását elrendelő bírósági döntést az örökségét kezelő alapítvány

Megtámadja a Salvador Dalí exhumálását elrendelő bírósági döntést a művész örökségét kezelő Fundación Gala-Salvador Dalí.

    Az alapítvány keddi szűkszavú közleménye szerint a napokban benyújtják a bíróságnak a fellebbezést, amelyen már dolgoznak a jogászaik, méghozzá a spanyol államügyészség koordinálása mellett.
Ugyanis az ügy a spanyol államot is érinti, mint a törvényes leszármazottak nélkül elhunyt művész örökösét.
Az alapítvány közleményében kitért arra is, hogy nem kíván nyilatkozatot tenni az üggyel kapcsolatban.
A madridi bíróság hétfőn rendelte el Salvador Dalí holttestének kihantolását egy apasági vizsgálathoz.
Az 1989-ben elhunyt világhírű szürrealista művészről egy Katalóniában élő nő, Pilar Abel állítja, hogy az apja.
A most 61 éves asszony 2015-ben fordult a bírósághoz azt állítva: édesanyja és a festő titkos kapcsolatot folytatott az 1950-es évek közepén.
Elmondása szerint szülei akkor ismerkedtek meg, amikor az asszony háztartási alkalmazottként dolgozott Cadaquésben a festő barátainál.
A bíró szerint az apaság megállapításához szükség van Dalí maradványainak kihantolására, mert sem olyan biológiai minták, sem olyan személyes tárgyak nem maradtak fenn, amelyek alapján elvégezhető lenne a vizsgálat.
Pilar Abel a spanyol sajtóorgánumoknak nyilatkozva hangsúlyozta: célja, hogy kiderüljön az igazság, hogy megtudja, kicsoda valójában. Ugyanakkor teljesen biztos a várható eredményben.
Ha az asszonyról bebizonyosodik, hogy ő Salvador Dalí lánya, az örökség 25 százalékára tarthat igény. Ez azonban már egy másik bírósági eljárás tárgya lehet.
A szakértők szerint Dalí örökségének értéke felbecsülhetetlen, de egyes, a sajtóban megjelent becslések szerint több száz millió euróról lehet szó.

Vélemény, hozzászólás?