Megválasztották az ENSZ Biztonsági Tanácsának új tagjait

Ecuadort, Japánt, Máltát, Mozambikot és Svájcot választották meg csütörtökön az ENSZ Biztonsági Tanácsának új, nem állandó tagjaivá, valamennyien január elsejétől két évre töltik be a pozíciót.

A Biztonsági Tanácsban a kiegyenlített földrajzi képviselet érdekében regionális bontásban osztják el a rendelkezésre álló helyeket. Noha az öt megválasztott ország saját régiójában versenytársak nélkül indult a tagsági pozícióért, ahhoz, hogy meg is kapják azt, az ENSZ Közgyűlésében legalább kétharmadnyi szavazatra volt szükségük.

A 193 fős közgyűlésben – ahol minden tagország egyenlő szavazattal rendelkezik – Ecuador 190 szavazatot kapott, Japán 184-et, Málta 185-öt, míg Mozambikot 192-en, Svájcot pedig 187-en támogatták.

Az új tagok Indiától, Írországtól, Kenyától, Mexikótól és Norvégiától veszik át a stafétát.

A 15 fős Biztonsági Tanácsban öt helyet az állandó tagok – Egyesült Államok, Egyesült Királyság, Franciaország, Kína, Oroszország – foglalnak el, a maradék tíz tagot pedig – évente öt országot „cserélve” – kétéves intervallumokra választják meg.

A Biztonsági Tanács az ENSZ egyetlen olyan szerve, amely jogilag kötelező határozatokat hozhat, szankciókat vethet ki, vagy engedélyezheti az erő alkalmazását.

Nyitókép: Illusztráció  hirtv.hu

Amennyiben tetszik a tartalmak, tudósítások, hírcikkek sokszínűsége, kérjük szánjon még ránk pár percet támogassa a PannonHírnök szerkesztőinek munkáját és kövessen minket a Facebookon!


Hasonló cikkek