Mérgező anyag miatt vonták vissza a magyar ásványvizet

Azonnali hatállyal bezáratták a Borsodi Víz üzemét, mert a kút, ahonnan a gyógyhatású ásványvizet nyerik rákkeltő anyaggal szennyezett – írja a Blikk információi alapján a hvg.hu.

Beszámolók szerint a kútban tavasszal a PVC gyártásához is használt vinil-kloridot mutattak ki, amely a WHO- és az EU-besorolások szerint 1-es kategóriájú rákkeltő anyag, így a termelést le kellett állítani.

 

Szalay László, a Borsodi Víz tulajdonosa a lapnak azt mondta, ők minden előírást betartottak, ezért biztos volt abban, hogy nem a cég a felelős a mérgezésért.

 

Szalay felkért egy igazságügyi szakértőt, hogy derítse ki az igazságot, aki arra jutott, hogy évtizedekkel ezelőtt, a BorsodChemnél történhetett a mérgezés.

 

Szerinte a BorsodChemnél szigetelés nélküli agyagmedencében tárolták a veszélyes anyagokat betonmedencék helyett, a vinil-klorid pedig ekkor kerülhetett a talaj mélyebb rétegeibe is, és a mérgezés most érte el a kút környékét. Hozzátette, a borsodi talaj egyébként is kedvezett a méreg terjedésének, mert a korábbi bányák miatt más a talaj szerkezete.

 

A Borsodi Víz mindenesetre bezárt annak ellenére, hogy a tulajdonos egy új gyártósort is üzembe állított a termelés növelésére. A munkások többségét el kellett bocsátani.

A BorsodChem vitatja az ásványvíz-forgalmazó állításait, így bírósági eljárás derítheti ki, hogyan kerülhetett a szennyezés a talajba.

További információért kattintson ide.

A címlapfotó illusztráció.


Hasonló cikkek