Mérséklődött a GDP csökkenése Csehországban

Csehországban éves összehasonlításban a harmadik negyedévben 5 százalékra mérséklődött a bruttó hazai termék visszaesése. A második negyedévben 10,7 százalékos volt a GDP-csökkenés, ami a legrosszabb eredmény az önálló Csehország megalakulása (1993) óta. Negyedéves összehasonlításban a harmadik negyedévben a GDP 6,9 százalékkal emelkedett – közölte kedden Prágában a Cseh Statisztikai Hivatal.

A statisztikai hivatal megjegyezte, hogy a gazdasági eredményeket alapvető módon befolyásolták a koronavírus-járvány miatt elrendelt korlátozások.

A cseh gazdaság visszaesését elsősorban a kereskedelemben, a turizmusban, a vendéglátóiparban és az ipari termelésben kialakult helyzet befolyásolta  – mutattak rá a statisztikusok.

Negatívan alakult a hazai kereslet. Csökkentek a vállalati beruházások és a háztartások fejlesztésébe is kevesebbet ruháztak be a lakosok. A háztartások fogyasztása mintegy 4 százalékkal csökkent – jelentette ki Vladimír Kermiet, a statisztikai hivatal szakigazgatója. Ugyanakkor a cseh termékek iránt megnyilvánuló magasabb külföldi kereslet pozitív hatást gyakorolt a cseh gazdaságra – tette hozzá.

A nyilvánosságra hozott statisztikai adatok kedvezőbbek a piaci elemzők által vártnál. Az elemzők 5,8 százalékos éves csökkenést, negyedéves összehasonlításban pedig 6,2 százalékos növekedést vártak.

A 10,7 milliós Csehországban a harmadik negyedévben átlag 5,332 millió embernek volt munkahelye, ez éves szinten 1,7 százalékos visszaesés, negyedéves összehasonlításban pedig 0,2 százalékos növekedés.


Hasonló cikkek