Messze elmarad az uniós átlagtól a magyarországi munkanélküliség szintje

7,8 százalékra csökkent Magyarországon a munkanélküliség az Eurostat legfrissebb adatai szerint. Hazánk a 28 tagállam közül a legnagyobb mértékben csökkentette a munkanélküliséget az elmúlt évben. Az euró-zóna 18 tagállamában átlagosan 11,5 százalék, az egész EU-ban (28 tagállam) átlagosan 10,2 százalék volt a munkanélküliségi arány.

Az Eurostat közleménye szerint Magyarországon 2013 júliusa és 2014 júliusa között 2,4 százalékkal, 10,2 százalékról 7,8 százalékra csökkent a munkanélküliség. Egy év alatt ez  a legnagyobb mértékű csökkenés az EU 28 tagállama közül, amellyel közvetlenül Svédország, Belgium és Finnország előtt állunk.

Magyarországon a fiatalok munkanélküliségének csökkentésében is sikereket ért el, júliusban a 15-24 évesek körében 20,9 százalék volt a munkanélküliek aránya, ez  alacsonyabb az Európai Unió átlagánál (21,7%). Az ifjúsági munkanélküliség 6,6 százalékkal csökkent az elmúlt egy év alatt, ami a tagállamok között szintén a legnagyobb mértékű javulásnak felel meg.

Magyarországot néhány évvel ezelőtt még az EU sereghajtói között tartották számon a foglalkoztatási mutatók alapján, mára a munkaerő-piaci helyzet javulási ütemét tekintve is éllovasok lettünk. A biztató folyamatok ellenére sok még a teendő, számos további foglalkoztatási intézkedésre lesz szükség ahhoz, hogy ez a kedvező trend folytatódhasson.

(forrás: kormany.hu)


Hasonló cikkek