Új hitelprogram a mezőgazdasági vállalkozóknak

A folyamatos drágulás miatt egyre magasabbra kúsznak az élelmiszeripari vállalkozások gyártási költségei. Hogy enyhítsenek az ágazat terhein, az állami Szlovák Kezes- és Fejlesztési Bank egy új hitelprogram lehetőségével rukkolt elő a kis- és középvállalkozások számára.

A Szlovák Kezes- és Fejlesztési Bank (SZRB) az Európai Beruházási Alappal (EIF) együttműködve indítja el legújabb, AGRO-kölcsön néven bemutatott hitelprogramját, amellyel a kiemelt élelmiszertermelőket célozzák meg. „A kiválasztott szegmensbe tartozó kis- és középvállalkozások (kkv-k), amelyek megfelelnek az SZRB hitelfolyósítási feltételeinek, most egy újabb esélyt kapnak arra, hogy kedvező, egy bizonyos összegig akár kezelési költség és további garanciák nélküli hitelhez jussanak” – nyilatkozta Peter Dávid, az SZRB vezérigazgatója.

Előnyben az agrárium

Az AGRO-kölcsön elsődleges célja, hogy enyhítse a nyersanyagárak emelkedésének a hatását a kkv-k számára. „Célunk, hogy a Szlovák Kezes- és Fejlesztési Bankot egy modern és hatékony állami bankká építsük át, amely támogatja a szlovákiai egyéni, kis- és középvállalkozókat. A szlovák agrárágazat támogatását az egyik fő prioritásunknak tartjuk” – mondta el Peter Dávid.

Az élelmiszeriparban működő kis- és középvállalkozások, beleértve a mikrovállalkozásokat és az egyéni vállalkozókat, 10 ezer eurótól 2,57 millió euróig terjedő kölcsönhöz juthatnak díjmentesen az SZRB-től. Az AGRO-hitel futamideje minimum 12 hónap, legfeljebb pedig 5 év. A banki elbírálástól függően 200 ezer euróig lehet hitelhez jutni anélkül, hogy a vállalkozónak a vagyonával kellene kezeskednie.

Ki igényelhet kölcsönt?

  • A kérelmezőnek szlovákiai jogalanynak kell lennie,
  • aki legalább 12 hónapja aktív vállalkozói tevékenységet folytat,
  • és legalább egy teljes adóidőszakra vonatkozó pénzügyi kimutatással kell rendelkeznie.
  • A hitelt olyan kis- és középvállalkozások – beleértve a mikrovállalkozásokat is – igényelhetik, amelyek kevesebb mint 250, teljes munkaidős alkalmazottat foglalkoztatnak,
  • éves forgalmuk kevesebb mint 50 millió euró, vagy az éves mérlegfőösszegük nem haladja meg a 43 millió eurót.
  • A támogatott ágazatok között a hús-, baromfi-, tej- és tojásfeldolgozók, a malom-, sütő-, cukrász- és konzervipar, a fagyasztás, a cukor- és malátafeldolgozás, a szeszfőzés, a bor- és üdítőital-gyártás, az összetett takarmányok gyártása és az egyéb feldolgozóipar szerepelnek.
  • Bővebb információ: https://www.szrb.sk/produkty/uver-agro/

Forrás: tasr, ujszo.com

Fotók: Tasr

Amennyiben tetszik a tartalmak sokszínűsége, kérjük szánjon még ránk pár percet támogassa a PannonHírnök szerkesztőinek munkáját és kövessen minket a Facebookon!


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek