Miskolc kenyere a Magyarok kenyere

Augusztus 20-án, államalapításunk ünnepén újra megtelt Miskolc belvárosa, de a Szent István téren tartott központi ünnepségen kívül több helyszínen is voltak rendezvények.

Érkezik a Magyarok kenyere

Szent István királyunk napján a borsodi megyeszékhelyen is felvonták az Országzászlót katonai tiszteletadás mellett, Kriza Ákos polgármester, országgyűlési és városi képviselők jelenlétében. A Népkertben már az 1930-as években állt egy Országzászló, a kommunista időszakban azonban lebontották a trianoni emlékhelyet. Közadakozásból épült újjá, hét évvel ezelőtt augusztus 20-án avatták fel ismét, azóta minden évben felvonják itt a nemzeti színű lobogót a magyar államiság születésnapján.

Kriza Ákos polgármester az ünnepi műsor közreműködőivel

Felső-Hámorban Kiss János alpolgármester és Hubay György országgyűlési képviselő az ottani Szent István szobornál tartottak koszorúzással egybekötött megemlékezést.

A történelmi egyházak képviselői

Egész napos programokkal várták a nemzeti ünnepen a miskolciakat a belvárosi Szent István térre. Volt népművészeti mesterségbemutató, kirakodóvásár, népi játszóház, agyagozás, idén is zakatolt a rétesvonat, és természetesen vásárolni is lehetett az új lisztből készült új kenyérből. Kisgyermekes családok, fiatalok és idősek egyaránt találtak maguknak megfelelő szórakozást. Két színpadon zajlottak a koncertek; a jó hangulatról olyan fellépők gondoskodtak, mint Demjén Ferenc, a Miskolci Dixieland Band és Kállay Saunders András.

Szent István király szobra az aratókoszorúval

Este hat órakor indult el az ünnepi menet az aratókoszorúval a Városházától. Népviseletbe öltözött fiatalok haladtak a nemzeti lobogóval, Miskolc zászlajával és a város új kenyerével. Őket követték a városi, megyei, intézményi vezetők, önkormányzati képviselők, valamint a történelmi egyházak képviselői. A központi ünnepségre a Szent István téren került sor, ahol beszédet mondott Novák Katalin, család- és ifjúságügyért felelős államtitkár és Kriza Ákos, Miskolc polgármestere. Ide érkezett az új kenyér, melyet a „Magyarok kenyere: 15 millió búzaszem” program szervezői ajánlottak fel. Ez a Kárpát-medencében összegyűlt adománybúzát összeöntve készült. A történelmi egyházak képviselői megáldották, megszentelték az új kenyeret, majd a polgármester megszegte, és minden jelenlévő kapott belőle kóstolót.

Miskolc polgármestere felvágja a Magyarok kenyerét

Ezt követően folytatódtak a koncertek a belvárosban, 22 órakor pedig Miskolcon is látványos tűzijátékkal zárult a nemzeti ünnep.

(Fotó: Vona Ildikó/ PTV)


Vona Ildikó

Híradások, beszámolók művészeti, színházi, zenei eseményekről, valamint interjúk készítése ismert művészekkel.

Hasonló cikkek