Mobil világkongresszus – A Vodafone a világon elsőként kapcsolta össze az 5G okostelefonokat a hálózatával Barcelonában

A Vodafone a világ első mobilszolgáltatójaként 5G okostelefonokat kapcsolt össze már működő 5G hálózatával a barcelonai Mobil világkongresszuson (MWC) hétfőn, a vállalat 2019 második felében számos európai városban előkészíti az 5G elindítását

– közölte a cég az MTI-vel.

Az első kereskedelmi 5G okostelefon-próbáknak Madrid és Barcelona adott helyet a világkongresszus előtt. A Vodafone európai mobilhálózata készen áll az 5G-re frissítésre. A Mobil világkongresszuson bemutatták a másodpercenként 1,5 gigabites (Gbps) letöltési sebességre képes barcelonai 5G hálózatot is – írták.
A próbán a Vodafone a saját hálózatán zökkenőmentesen lebonyolított egy 4K videohívást 5G letöltési sebességen, amely a 4G-nél 10-szer gyorsabb lesz. Az okostelefonok és a Vodafone 5G hálózata is megfelelt a meglévő 4G hálózatokra épülő (non-standalone) 5G – 3GPP “Release 15” iparági szabvány legújabb verziójának, ami 2018 decemberben kapott jóváhagyást.

Közölték azt is, hogy Barcelona központjában a Vodafone már elindította 5G hálózatát.

Az MWC alatt egy autó monitorozza a másodpercenként 1,5 gigabites sebességet a városban. A cég európai 4G rendszerének 98 százalékában beruházott a single Radio Access Network (RAN) hálózati technológiába. Ezzel könnyebben egészíti ki a meglévő 4G hálózatát a jövőben az 5G-vel. A cég európai piacain részt vesz az 5G frekvenciaárveréseken.

A mobilszolgáltató a főbb európai piacain is kísérletezik az 5G technológiával: 90 millió eurót fektetett be Milánóban az első olaszországi, a város több mint 80 százalékát lefedő 5G hálózat kiépítésébe. A Vodafone emellett négy éven keresztül 10 millió eurót különített el a startupok, a kkv-k és a szociális vállalkozások számára indított “Cselekedj az 5G-ért” versenyre.

A Vodafone UK hét városban teszteli az 5G-t, a Vodafone Németország pedig 2019-ben 5G mobilitási laboratóriumát és a Düsseldorf közelében található próbapályát felhasználva 5G-kompatibilissá tette az összekapcsolt és önvezető járműveket, amiért elnyerte a nemzetközi Paul Pietsch-díjat.

A Vodafone Spanyolország hat nagyvárosában 5G cellákkal rendelkezik. A cég az 5G-s webes sebészeti műtét fejlesztését is támogatja Spanyolországban, a barcelonai L’Hospital Clinickel együttműködve.


Hasonló cikkek