Nagyszabású razziát tartottak Németországban közel-keleti bűnözői csoportok ellen

Nagyszabású razziát tartottak a németországi Észak-Rajna-Vesztfália tartományban vasárnapra virradóra közel-keleti bűnözői csoportok, úgynevezett klánok ellen.

Az akcióban nagyjából 1300 rendőr vett részt, több nagyvárosban – a többi között Bochumban, Dortmundban, Duisburgban és Essenben – tartottak ellenőrzést fogadóirodákban, játéktermekben, kávézókban, teázókban, vízipipa (shisha) bárokban, zenés szórakozóhelyeken.

Az úgynevezett klánbűnözés elleni harc történetének legnagyobb szabású észak-rajna-vesztfáliai műveletét Herbert Reul tartományi belügyminiszter az egyik helyszínen személyesen követte figyelemmel.

A razzia jelzi, hogy “nagyon következetesen és folyamatosan érvényesítjük a zéró tolerancia elvét, a klánok bűnöző tagjainak érezniük kell, hogy soha sehol nem hagyjuk békén őket” – mondta a Kereszténydemokrata Unió (CDU) politikusa.

A razzia szombaton késő este kezdődött és vasárnap reggelig tartott. Több mint 1500 embert igazoltattak, 14-et őrizetbe vettek, lefoglaltak több ezer euró készpénzt, több száz kilogramm zárjegy nélküli dohányterméket, tíz illegálisan tartott fegyvert – köztük késeket és teleszkópos botokat -, 25 üzlethelyiséget pedig bezárattak a köztisztasági vagy az építésügyi szabályok megsértése miatt.

A bűnöző klánok azután alakultak ki, hogy a nyolcvanas években jelentős számban menekültek emberek Libanonból a polgárháború (1975-1990) elől az akkori Nyugat-Németországba. A felnőttek évekig nem vállalhattak munkát, gyermekeikre nem vonatkozott az iskolakötelezettség. A bűnöző életmód főként ennek hatására terjedt el körükben. A klánok a szervezett bűnözés több területén, köztük a kábítószer-kereskedelemben és a prostitúcióban érdekeltek.

Jelenlétük Észak-Rajna-Vesztfália nagyvárosaira és Berlin nyugati részére jellemző.

Fotó: bild.de


Hasonló cikkek