Négy amerikai egyetemen röplapokon zsidókat okolnak a Kavanaugh elleni támadásokért

Négy amerikai egyetemen olyan röplapok jelentek meg, amelyek zsidókat okolnak a Brett Kavanaugh főbíró elleni támadásokért

– írta kedden a New York-i székhelyű Jewish Telegraphic Agency (JTA)nemzetközi hírportál.

A JTA a Kalifornia Egyetem Berkeley és Davis kampuszait, valamint a New York államban lévő Vassar és Marist egyetemeket jelölte meg a röplapok megjelenésének helyszíneiként.

“Minden egyes alkalommal, amikor Amerika-ellenes, fehérellenes, szabadságellenes esemény történik, zsidók vannak a háttérben”

– olvasható a röplapokon, amelyek hétfőn tűntek fel az egyetemeken.

A lapokon Brett Kavanaugh, a legfelsőbb bíróság múlt szombaton megszavazott és már fel is esketett új főbírájának az arcképe látható, körülötte a szövetségi szenátus egyes zsidó tagjainak beazonosítható karikatúrái, a politikusok homlokára rajzolt Dávid-csillagokkal, valamint Soros György arcképe,  aki Donald Trump elnök szerint anyagilag támogatta a Kavanaugh elleni tiltakozásokat szervező egyes csoportokat. A főbírót egy 36 évvel ezelőtt elkövetett szexuális zaklatással megvádoló Christine Basey Ford pszichológusnő karikatúráján”a jó gój” felirat állt.

A röplapok alján a szöveg arról tudósít, hogy “a helyi Stormer könyvklub” készítette azokat.

A JTA idézi a Rágalmazásellenes Ligát, amely szerint a Stormer Könyvklub (SBC)

“Andrew Anglin és az általa működtetett neonáci The Daily Stormer című portál követőinek, illetve támogatóinak fiatal fehér férfiakból álló kis csoportja”.

A Kalifornia Egyetem Davis kampuszának kancellárja, Gary May az egyetem internetes oldalán közzétett állásfoglalásában hangsúlyozta: “a röplapok üzenete elítélendő és nem képviseli közösségünket”. Hozzátette: a röplapokat eltávolították és az egyetem vizsgálatot indított annak kiderítésére, hogy ki helyezte el ezeket.


Hasonló cikkek