Negyed millió ember tüntetett Prágában

A miniszterelnök viszont tagad és nem mond le. Az elmúlt hetekben Csehország különböző városaiban és elsősorban Prágában rendszeressé váltak a cseh kormányfő és frissen kinevezett igazságügyi minisztere elleni tüntetések.

A megmozdulások mögött a Millió pillanat a demokráciáért elnevezésű, magát civilnek nevező szervezet áll.

Andrej Babiš miniszterelnököt már huzamosabb ideje azzal támadják, hogy cégei jogtalanul jutottak EU-s támogatásokhoz. A Gólyafészek-ügyként elhíresült eset még 2008-ban kezdődött, amikor a jelenlegi cseh kormányfő nem politizált. Az állítólag jogtalanul elnyert támogatás csak azután vált témává, hogy Andrej Babiš pártja lett a legerősebb politikai erő az országban és vezetőjét nevezték ki kormányfővé.

Babiš az akciókat és az ellene indított uniós eljárást az ellenzéki pártok és a Soros György által pénzelt szervezetek aknamunkájának nevezte, amelynek célja hogy káoszt teremtsenek Csehországban. Felszólította a Millió pillanat a demokráciáért vezetőit, hogy hozzanak létre egy pártot és választásokon mérettessék meg magukat. Ők ezt elutasítják.

A cseh igazságügyi miniszter, Marie Benešová lemondását azért követelik, mert állítólag nyomást akar gyakorolni az igazságszolgáltatásra, hogy ne foglalkozzanak a Gólyafészek-üggyel és Andrej Babiš egyéb viselt dolgaival. Maga a kormányfő több alkalommal is sajnálatát fejezte ki, hogy a miniszterasszonyt ilyen igazságtalan támadások érik.

Megfigyelők emlékeztetnek rá, hogy a vasárnapi prágai tüntetés a legnagyobb volt 1989 november vége óta. Akkor több mint félmillió ember vonult ki a Národní Třídára. Ezúttal a szervezők több mint negyed millióra, a rendőrség 180-200 ezerre becsülte a résztvevők számát a Letnán. A T-Mobil mobilszolgáltató a saját adataira hivatkozva 258 ezerre taksálta a tüntetőket. A tömeg miatt fennakadások voltak a közlekedésben és a mobilhálózatokban is. Václav Klaus volt cseh miniszterelnök és államfő frusztrált emberek csoportjának nevezte a tüntetőket.

Forrás: iDNES.cz, ma7.sk

Fotó: iDNES.cz


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek