Nem mindegy hol vásárol lakást gyermeke számára

Idén szeptembertől több mint 75 ezer hallgató kezdi meg egyetemi tanulmányait valamely egyetemi városban, aminek köszönhetően az ingatlanok iránti kereslet jelentősen megnő az év ezen időszakában.

Az ingatlanpiaci áremelkedés minden nagyobb egyetemi várost érint valamilyen szinten, épp ezért nem mindegy, hogy hol és milyen áron találunk lakást. Sokan a ponthatárok kihirdetését követően aktívan elkezdenek keresgélni a különböző ingatlan hirdető portálokon, hogy a számukra legkedvezőbb árfekvésű lakást tudják biztosítani friss egyetemista gyermekeik számára. Ugyan, az ingatlanárak az egekben, mégis kifizetődőbb lehet befektetni egy ingatlanba hosszú távon, mint havi fix összeget kiadni a szintén magas bérleti díjakra.

A panellakások ára jelentős változáson ment keresztül az elmúlt pár évben, és évről-évre megfigyelhető, hogy a nyári hónapok táján ugrásszerűen megemelkednek az árak. Az egyetemi élet központjában, Budapesten ha az átlagos árakat tekintjük, akkor egy átlag 55 négyzetméteres panellakás ára jelenleg majdnem 25 millió Ft, addig a tavalyi évben egy ugyanakkora méretű panellakás ára 20,5 millió Ft körül mozgott. Ez jelentős áremelkedést jelent, így sok család számára elérhetetlen egy ingatlan vásárlása, ezért az albérleti lehetőség mellett döntenek. Habár az albérlet hosszú távon rengeteg kedvezőtlen tulajdonsággal jár, mégis sok diák számára ez jelentheti a megoldást.

A vidéki egyetemi városokban sem más a helyzet, ebből kifolyólag Győrben és Debrecenben a legkedvezőtlenebbek a panellakások árai a vásárlás tekintetében. Egy győri eladó lakás esetében tavalyi évhez képest majdnem 20%-os áremelkedés figyelhető meg, így idén egy átlagos panellakás ára itt elérheti a 18 millió Ft-ot is. Ez a növekedés december óta megfigyelhető a város ingatlanpiacán, így lakásvásárlás tekintetében nem ez lehet a legkedvezőbb időszak.

 

A sort Szeged követi, ahol a tavalyi évhez képest 15%-os áremelkedés ment végbe, így idén itt egy hasonló paraméterekkel rendelkező panellakás átlagára 13,5 millió Ft körül alakul. Ettől kevéssel maradnak el a pécsi és nyíregyházi panellakások árai, ahol közel megegyezően 13,2 millió Ft-ba kerül egy átlagos panellakás. Végül a sort Miskolc zárja, ahol a vizsgált városok tekintetében itt a legkedvezőbbek az inganpiaci árak, ami különös hiszen, Budapest és Debrecent követően ez a legnépesebb egyetemi város. Mégis itt egy átlag 55 négyzetméteres panellakás ára 9,6 millió Ft, ami a jelenlegi árak fényében igen kedvezőnek mondható.

Ami az ingatlanárakat illeti, az országos helyzetről elmondható, hogy a 2015-ös évtől kezdve hatalmas áremelkedésnek lehettünk szemtanúi a magyarországi ingatlanpiacon, míg 2015-ben egy 55 négyzetméteres lakás 8,6 millió forintba került, addig mára ez az összeg elérte a 17 millió forint feletti értéket is országos szinten. Így lakásvásárlás tekintetében a következő években sem számíthatunk jelentősebb ár csökkenésre, így kénytelenek vagyunk a jelenlegi helyzethez alkalmazkodni és továbbra is nyomon követni az ingatlanportálokat, egy-egy kedvezőbb ajánlat érdekében.

 

Forrás: ingatlannet.hu

 


Hasonló cikkek