Nem változtatott az alapkamaton a cseh jegybank

Nem változtatott a 0,25 százalékos alapkamaton a cseh jegybank banktanácsa csütörtöki ülésén – közölte a Cseh Nemzeti Bank közleményében. Jirí Rusnok, a jegybank kormányzója szerint az alapkamat megváltoztatása az év végéig már nem valószínű.

“Nem gondolom, hogy valami olyasmi történhetne, amire reagálnunk kellene. Nem látom szükségét pénzügyi politikánk megváltoztatásának” – idézi a közlemény Jirí Rusnok kijelentését.

A jegybank ugyanakkor nyilvánosságra hozta legújabb előrejelzését is, amelyben rontotta a cseh gazdaság várható kilátásait az idei és a jövő évre is. Az új jegybanki prognózis szerint a cseh gazdaság az idén 8,2 százalékkal csökken, a jövő évben pedig 3,5 százalékkal növekedni fog.

“A járvány előtti szintet a cseh gazdaság becsléseink szerint 2022 végén fogja elérni” – fejtette ki Rusnok. Leszögezte: a gazdaság élénkítése egyáltalán nem lesz egyszerű és könnyű.

A cseh hírügynökség által megszólaltatott piaci elemzők szerint a banktanács döntése azt jelzi, hogy a jegybank kivár és nem akar elhamarkodott intézkedéseket hozni. “A gazdasági szférából érkező jelzések inkább biztatóak és azt mutatják, hogy nem lesz szükség a pénzügyi politika újabb módosítására” – kommentálta a nyilvánosságra hozott adatokat Martin Gürtler, a Komercní Banka gazdasági szakértője. Jakub Seidler, az ING Bank vezető gazdasági elemzője stabilnak és konzisztensnek minősítette a cseh jegybank politikáját.


Hasonló cikkek