Nemes Jeles László nyerte a legjobb rendező díját Pekingben

A Napszállta című filmjéért Nemes Jeles László megkapta a legjobb rendezőnek járó díjat a múlt hétvégén zárult Pekingi Nemzetközi Filmfesztiválon.

Az Oscar-díjas Saul fia rendezője, Nemes Jeles László második nagyjátékfilmjének hazai ősbemutatója a Jameson CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztiválon volt 2018. szeptemberében. A rendező a Napszállta stábjának számos tagjával együtt személyesen jött el az eseményre, ahol a premiert követően közönségtalálkozót is tartott. Akkor Nemes Jeles László nagyon optimistán nyilatkozott az új film várható fogadtatásával kapcsolatban, ugyanakkor azt is elmondta, hogy tisztában van vele mennyire nehéz lesz a Saul fia sikereit túlszárnyalni, de talán megközelíteni lehetséges.

A Napszállta története az Osztrák-Magyar Monarchia idején, 1913 nyarán, Budapesten játszódik, ide tér vissza sokéves távollét után Leiter Írisz (Jakab Juli), a korán elárvult fiatal lány. Minden vágya, hogy néhai szülei legendás üzletében, a híres Leiter Kalapszalonban kapjon munkát. A ragyogás mögött azonban sötét titok tárul fel…

Bemutatását követően, 2018-ban a film már bezsebelt néhány elismerést: a miskolci CineFesten a Zsűri különdíját, a 75. Velencei Nemzetközi Filmfesztiválon FIPRESCI-díjat, majd a 15. Sevillai Filmfesztiválon Eurimages díjat (a legjobb európai koprodukciónak járó díjat – a szerk.) kapta a Napszállta.

 

 

A közel száz tagú szereplőgárdával dolgozó alkotás elbűvölte a Pekingi Nemzetközi Filmfesztivál zsűrijét, így a Napszállta kínai premierjét követően Nemes Jeles László vehette át a legjobb rendezőnek járó díjat.

 

Fotók: Vona Ildikó


Vona Ildikó

Híradások, beszámolók művészeti, színházi, zenei eseményekről, valamint interjúk készítése ismert művészekkel.

Hasonló cikkek