Nemzeti összetartozás napja – Berényi: az összetartozás a gyökerekhez való ragaszkodásról szól

Berényi József, a Magyar Közösség Pártja (MKP) elnöke (b) beszél a nemzeti összetartozás napja alkalmából rendezett ünnepi megemlékezésen Királyhelmecen, a Városi Szabadtéri Színpadon 2015. június 1-jén. Jobbról Farkas László református püspök.  MTI Fotó: Balázs Attila
Berényi József, a Magyar Közösség Pártja (MKP) elnöke (b) beszél a nemzeti összetartozás napja alkalmából rendezett ünnepi megemlékezésen Királyhelmecen, a Városi Szabadtéri Színpadon 2015. június 1-jén. Jobbról Farkas László református püspök.
MTI Fotó: Balázs Attila

Az összetartozás egyaránt szól a gyökerekhez való ragaszkodásról és a kölcsönös segítségnyújtásról – jelentette ki Berényi József, a Magyar Közösség Pártjának (MKP) elnöke hétfőn Királyhelmecen, a felvidéki magyar pártnak a nemzeti összetartozás napja alkalmából megrendezett központi megemlékezésén.

    Az MKP és a Szlovákiai Református Keresztyén Egyház közösen szervezett ünnepségén – amely a túlnyomó többségben magyarlakta kelet-szlovákiai kisváros szabadtéri színpadán zajlott – Berényi József a magyarság összetartozásának mindenkori üzenetét és a nemzetrészek összetartásának fontosságát hangsúlyozta.
    A felvidéki magyar párt elnöke beszédében a nemzeti összetartozás napjának létrehozását a magyar parlament egyik legjobb nemzetpolitikai döntésének nevezte, rámutatva arra, hogy azáltal Trianon fájdalmas napját sikerült “hangulatilag megfordítani”, aminek következtében június negyedike a sajnálkozásnál távolabbra mutató üzenetet kapott.
    “Bárhogyan is döntöttek mások, mi magyarként összetartozónak érezzük magunkat” – szögezte le Berényi. Kifejtette: az összetartozás a gyökerekhez való ragaszkodásról, ugyanakkor arról a kölcsönösen egymásnak nyújtott segítségéről is szól, amely a magyaroknak mélyen a lelkébe ívódott. “Ha most Kárpátalján bajba kerültek a magyarok, akkor a nemzeti összetartozás értékrendje mentén, kötelességünk segíteni nekik, hiszen ők is ezt tennék” – hangsúlyozta, rámutatva: az összetartozás érzése és annak üzenete a nehézségek közepette is meg kell, hogy jelenjen. 
    Az ünnepi megemlékezés kulturális műsorral, a Duna Művészegyüttes Magyar Táncrapszódia című – a Kárpát-medence autentikus néptáncait bemutató – folklórelőadásával folytatódott és az esti órákban fejeződött be.

SONY DSC


Hasonló cikkek