NMHH: A bíróság minket igazolt

Megerősítette a Fővárosi Törvényszék csütörtöki ítélete, hogy a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa jogszerűen minősítette érvénytelennek a Klubrádió 92,9 MHz-es sugárzási jogosultságra benyújtott pályázatát – közölte a hatóság pénteken az MTI-vel. Közben akciózott egyet a rádió többségi tulajdonosa.

Közleményében a médiahatóság  emlékeztett: a bíróság a rádió keresetét teljes egészében elutasította, és hangsúlyozta, hogy a médiatanács minden tekintetben jogszerűen hozta meg a döntését.

Ismertették: a Klubrádió a médiatanácsnak azt a március 10-ei döntését támadta meg a bíróságon, amelyben nyertes nélkül zárta le a Budapest 92,9 MHz rádiósfrekvencia-pályázati eljárását, miután az eljárásban egyetlenként benn maradt pályázó, a Klubrádió Zrt. ajánlata is érvénytelennek bizonyult.

Hozzátették, a Fővárosi Törvényszék csütörtöki ítéletében kiemelte: a médiatanács helytállóan állapította meg, hogy a Klubrádió pályázata súlyos érvénytelenségi hibákat tartalmaz, illetve hogy a rádió gazdasági működése sem felel meg a törvényi és a pályázati előírásoknak.

Erkölcsileg is vitatható lépést tett a Klubrádió többségi tulajdonosa: főállásából akarta kirúgatni a Jelen egyik újságíróját a Klubrádió tulajdonosa, amiért az munkát vállalt a Spirit FM-nél a 168ora.hu szerint.

A kormánykritikus portálnak több, egymástól független forrás is megerősítette: Arató Ónody-Molnár Dóra kirúgását kezdeményezte Lakner Zoltánnál, a Jelen című hetilap főszerkesztőjénél azért, amiért a lap újságírója heti egy adásban szerepet vállalt a Spirit FM-nél.

Keresték Laknert és Ónody-Molnárt, ám mindketten jelezték: nem kívánják kommentálni a történteket. Velük ellentétben Arató András, a Klubrádió többségi tulajdonosa a lapnak elismerte: valóban felvette a kapcsolatot Laknerrel. Azonban – állítása szerint – senkit nem akart kirúgatni, nem is nevesített egyetlen újságírót sem, mivel – mint mondja – nem ismeri a hetilap teljes stábját. (Ez az érvelés azért sántít, mivel Arató azt követően kereste meg a főszerkesztőt, hogy nyilvánosságra került Ónody-Molnár szerepvállalása.)

Azt írták, a szóbeli ítélethirdetésen a bíróság rámutatott arra, hogy a Klubrádió műsorterve hiányos és ellentmondásos, így nem felel meg a pályázati követelményeknek, amelyre tekintettel nem lehetett érdemben értékelni a pályázati ajánlatot. „Mindezek alapján a médiatanácsnak nem volt más lehetősége, mint a Klubrádió pályázatát érvénytelennek nyilvánítani” – tudatták a közleményben.

Az NMHH szerint az ítélet ismertetésekor azt is hangsúlyozták: a médiatanács helytállóan hivatkozott arra is, hogy a pályázati ajánlat tényszerű hibái esetén nincs jogszabályi lehetőség a hiánypótlásra. Az ugyanis sértette volna a verseny tisztaságát, mert a Klubrádiónak lényegében új műsortervet kellett volna benyújtania – tették hozzá.

Közölték azt is, a törvényszék szintén osztotta a médiatanács álláspontját a rádió üzleti és pénzügyi tervéről, kiemelve azt, hogy valamennyi gazdasági társaságnál alapvető jelentőségű a törvényes működés biztosítása, ez azonban a Klubrádió esetében nem teljesült maradéktalanul.

A bíróság egyetértett azzal a médiatanácsi állásponttal is – tették hozzá –, hogy ez nem csupán formális kérdés, hanem olyan tartalmi feltétel, amelyet a pályázónak az ajánlat benyújtásakor is teljesítenie kellett volna. A bíróság álláspontja szerint a médiatanács a benyújtott üzletiterv- és mérlegadatokból helyesen jutott arra a következtetésre, hogy nem várható el a pályázati célok teljesítése attól a társaságtól, amely „tényszerűen nem felel meg a törvényes működés követelményének”, és ezt a jogsértő állapotot nem szüntette meg igazolható módon –- írták.

Az ítélet nem jogerős, a közlésétől számított 15 napon belül megfellebbezhető – áll az NMHH közleményében.

Hazai Tükör | PannonHírnök 

Kövessen minket: Facebook 


Jerez J. Gyula

- 20 év média, kisebb szünetekkel - bel- és a világpolitika, kultúra közel és távolabb

Hasonló cikkek