Jó hír: tízezrekkel több foglalkoztatott

Novemberben az előző hónaphoz képest 45 ezerrel 4 millió 496 ezerre nőtt a foglalkoztatottak száma, közölte az előzetes gyorsbecslésre épülő adatot Heti monitorában a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

A foglalkoztatottak novemberi száma 26 ezerrel (0,6 százalékkal) maradt el az egy évvel korábbitól. A létszámnövekedés eredményeként a 15-64 évesek foglalkoztatási rátája egy hónap alatt 1,0 százalékponttal 70,6 százalékra emelkedett és 0,3 százalékponttal meghaladta az egy évvel korábbit is.

A gyorsbecslés szerint a munkanélküliek száma egy hónap alatt 9 ezerrel, 190 ezerre csökkent, amivel 34 ezerrel haladja meg a tavaly novemberit. A 4,1 százalékos munkanélküliségi ráta 0,2 százalékponttal alacsonyabb az októberinél, de 0,7 százalékponttal magasabb az egy évvel korábbinál.

A foglalkoztatottak számának a munkanélküliek csökkenésénél nagyobb növekedése azt jelzi, hogy a munkaerőpiacra frissen belépők közül találtak többen állást.

Novemberben a potenciális munkaerőtartalék 25 ezerrel alacsonyabb volt az előző havinál, de 39 ezerrel meghaladja az egy évvel korábbit. A múlt hónapban 121 ezren – az előző havinál 23 ezerrel kevesebben – azért nem számítottak munkanélkülinek, hanem a munkaerőpiacról távolmaradó inaktív népességbe tartoztak, mert szeretnének dolgozni, de nem kerestek munkát. Az előző hónaphoz képest 2 ezerrel pedig azok száma nőtt, akik keresnek ugyan munkát, de két héten belül nem tudnak munkába állni.

A távmunkában, vagy home office-ban foglalkoztatottak aránya novemberben 8,2 százalékos volt a szeptemberi 5,8 és az októberi 7,6 százalék után, de 9 százalékponttal elmaradt a májusi 17,2 százaléktól.


Hasonló cikkek