Nyár, Sport, Izgalom, Szombathely – TÓFÜRDŐI ÉLMÉNYEK

IMG_0138

2015.07.04-én, egy forró szombati napon, a szombathelyi Tófürdő már jól megszokott nyüzsgő miliőjét egy egész napos, színes programokkal teli rendezvény pezsdítette fel. Mivel találkozhattak az ide látogatók? Volt szkander bajnokság – amatőröktől a profikig –, fekvenyomó verseny, standröplabda, különböző nemekből és mindenféle korosztályból, lábtenisz, újraélesztés – na persze nem a versenyzőké –, és még sorolhatnánk. Mi mást is tehettünk volna, fogtuk magunkat és ellátogattunk mi is, hogy szemtanúi legyünk mi mindent kínál a szombathelyi strand. Íme: képek, élmények, videók, interjúk – avagy egy falat nyár a szombathelyi Tófürdőn.

 

Első utunk rögtön az egyik főszervezőhöz, a szombathelyi körökben már jól ismert Varga Jenőhöz vezetett. Vele beszélgettünk a rendezvényről, valamint a további nyári programokról Horváth Dorina a PannonHírnök (pannonhirnok.com) helyi tudósítója .

– Meséljen egy kicsit a rendezvényről, milyen programok lesznek?

 – Tudjuk, hogy a Tófürdőnek olyan adottságai vannak, amelyek a sport szempontjából nagyon jók, és a cél az, hogy nyáron a diákokat – és a felnőtteket is – rá tudjuk venni a sportolásra. Látni kell azt, hogyha ezekkel a rendezvényekkel nyáron is elérjük, hogy mozogjanak, akkor szeptemberben nem fizikálisan gyengén kezdik az iskolát. Tehát azt szerettük volna elérni, hogy – immár hetedik éve – legyen annyira a strand központban, hogy a pihenés mellett a sportolás, a mozgás miatt is kijöjjenek ide a fiatalok. A mai rendezvényen már majdnem minden pálya megtelt. A legnagyobb létszámmal jelenleg a strandröplabdások vannak jelen, a női páros, férfi páros, majd a vegyes csapatok  részvételével. Délután 2-kor kezdődik a lábtenisz, ahol egyébként világbajnokságot megjárt emberek is részt vesznek, majd az ún. szétrúgó verseny következik. Ez egy nagy megmérettetés, talán ezt élvezik a legjobban vendégeink. Ezt követi Gadó Andrisék fekvőnyomó versenye. Ami pedig nagyon     megtisztelő számunkra, hogy idén Szombathely, így a Tófürdő megkapta az országos bajnokság rendezésének jogát. Mindezek után pedig a szkander országos bajnokság szemtanúi lehetünk.

– Hány főre számítanak a mai nap folyamán?

– Olyan 2000-2500 főre számítunk, de ez természetesen az időjárás függvénye is, bár most úgy tűnik, a  Nap egyre jobban elnyomja az utolsó felhőt is és jó időnk lesz. Úgy gondolom, szeretnek az emberek versenyezni, főleg a fiatalok. Ők tényleg azért jöttek, hogy jól szórakozzanak, és új barátságok kössenek, valamint a szórakozás mellett az embereknek ez egy jó találkozási és beszélgetési lehetőség.

– Milyen rendezvények voltak eddig a Tófürdőn, illetve hogy alakulnak a nyári programok?

– Eddig megvolt a 7. Strand Sportnapunk, amelynek úgy gondolom nagy sikere volt. Lesznek még különböző vízi játékok, például a Nemzeti Vízi Vágta, amelyet a világon egyedül mi rendezünk. Ez annyiból áll, hogy egy szülő felveszi a gyermekét a hátára és 20 métert kell futnia vele a vízben. Tehát minden hétvégén tele vagyunk programokkal, hétköznap pedig különböző vízi játékok vannak,    valamint műugró-bajnokság, úszóbajnokság.

11714529_1169156656444058_1691704044_n

A délelőtti rekkenő hőség sem szeghette kedvét a lelkesedéstől és erőtől duzzadó szkanderosoknak. Az országos megmérettetésre hat országból érkeztek versenyzők. A rendezvényen nem kisebb tekintély, mint a Magyar Szkanderszövetség elnöke, illetve a Szkander Világszövetség alelnöke, Csabai Attila tette tiszteletét. Vele beszélgettünk.

– Honnan jött az ötlet, hogy a szkanderrel foglalkozz? Milyen volt az elindulás?

– 20 éve kezdtem. Elindultam egy ehhez hasonló versenyen, és rögtön érmes lettem. Tulajdonképpen mi voltunk a kezdet, ekkor indult az egész Magyarországon. Akkoriban még 1500 kilométereket kellett utazni egy-egy versenyért, ám ezeken gyűjtöttünk tapasztalatot, figyeltük meg mit, hogyan csinálnak.

– Számodra ez sport, hobbi vagy inkább munka?

– Elnökként és alelnökként ez mindenképpen munka, de emellett van vállalkozásunk is, ezt társadalmi        munkaként végezzük. Természetesen sport is, tavaly EB ezüstérmes lettem, idén szeptemberben Malajziában lesz a VB, ott bal kézzel indulok, egy aranyérem reményében.

– Azt említetted, hogy milyen eredményeket értél el, mire vagy a legbüszkébb?- Legbüszkébb talán arra vagyok, hogy 2017-ben Budapesten lesz a világbajnokság, 1500 indulóval 50    országból, egy hetes rendezvény keretében. Magyarország megnyerte ezt a lehetőséget, és most a            Magyar Kormánnyal együtt szervezzük.

– Mennyire van bent a köztudatban a szkander mint sport?

IMG_0048

– 27 klubban dolgoznak jelenleg, sokan hobbi szinten űzik, mások így vezetnek le különböző                          sportágakat, például van, aki 20-30 évig bokszolt, és utána ebben próbálja ki magát. Továbbá                   vannak különböző kategóriák, 40 év fölötti, mozgássérült vagy éppen junior, serdülő. Ám ebben             a sportban, mindenki számára a legfontosabb a kitartás és az akaraterő, anélkül nem lehet                           előbbre jutn. Az erős embereket még erősebbek követték, s nekünk csak a medence másik partjára kellett átsétálnunk, hogy szemtanúi legyünk a 200 kilóknak a levegőben. Egészen pontosan 215 kilogrammnak, amellyel új strandcsúcsot állított fel Antal Kálmán, szombathelyi versenyző. A megmérettetés előtt, Gadó András, a Vas Megyei Erősport vezetője engedett bepillantást a sportág kulisszái mögé, és árult el néhány információt a versenyről, illetve a lehetőségekről egy rövid interjú keretében. Íme:

– Mit kell tudnunk rólatok, illetve a versenyről?

– A Vas Megyei Erősport vezetője vagyok, itt Szombathelyen, illetve Nyugat-Magyarországon. Most          harmadik alkalommal rendezzük meg a Tófürdőn ezt a nyílt fekvenyomó versenyt. Nyílt verseny,            azaz amatőrök és félprofik is indulhattak, igazából bárki jelentkezhetett a versenyre, az egész                      országból. Érkeztek versenyzők például Budapestről, Pápáról vagy Veresegyházáról is. Ezen kívül          hölgyek is indulhattak a versenyen. Három súlycsoportot csináltunk idén: -85, -105, illetve +105 kg-    os kategóriákat, és nincs korcsoport, tehát aki az adott súlycsoportba belefér, az abban indulhat.

– Te mióta foglalkozol ezzel a sportággal? Milyenek voltak a kezdetek?

– Én 2006 óta foglalkozom az erősporttal, akkor még testépítésben indultam, majd 2009-től                          versenyzem az erőemelők táborában, illetve a WPC–WPO Erőemelő Válogatott tagja vagyok. 2010-        ben junior világbajnok voltam, illetve azóta több világversenyen érmes helyezést értem el. Nyaranta    pedig a Magyar Erősemberek táborában szoktam versenyezni az egész ország területén.

– Milyen versenyzési lehetőségek vannak, illetve ti milyen versenyeken fordultok meg

– Három nagy világszövetség van az erőemelők táborában, minden szövetség tavasszal rendezi meg az    Európa Bajnokságokat, ősszel pedig a Világbajnokságokat. Nyílt versenyek ezek is, igazából mindenki   indulhat mindegyik szövetségnél, de a Magyar WPC–WPO Profi Erőemelő Liga dönti el, hogy bizonyos   szintek után az adott versenyző alkalmas-e az adott nemzetközi versenyen való indulásra   vagy sem     Tehát bőven vannak lehetőségek.

– Mennyire van benne a köztudatban ez a sportág?

– Sajnos nem olimpiai sportágról beszélünk, ezért nem a legnépszerűbb. Azonban az elmúlt öt évben itt    Szombathelyen az erősember sportot, így az erőemelést is egyre jobban kezdik megismerni                        emberek,   többek között az én eredményeim alapján. Úgy gondolom egyre népszerűbb lesz, és egyre    többen indulnak ilyen versenyeken.

– Ha valaki most szeretné elkezdeni, mennyire fontos az edzés, mennyire a táplálkozás

– Itt az erőemelésben, valamint a fekvőnyomásban természetesen nem a szépségre megyünk, hanem       az erőre. Az, hogy ki mit eszik, az majdnem teljesen mindegy, a salátán és a csirkemellen nem biztos, hogy megfelelő erőállapotot lehet elérni. De aki ezzel szeretne foglalkozni, az nyugodtan keressen meg engem a Galaxy Fitness Club-ban, és szívesen adok ehhez iránymutatást, mind az edzésben, mind   a táplálkozásban, valamint a versenyzésben való felkészülésben.

 IMG_0099

Hasonlóan nagy érdeklődést mutatott a szkander bajnokságon és a fekvenyomó versenyen túl a strandröplabda és a lábtenisz, valamint sokakat vonzott az elsősegély-nyújtási gyakorlat is.

 


Hasonló cikkek