Nyár végére készülhet el Bakonyszombathely új óvodája

Nyolc éve döntötte el a település képviselő-testülete, hogy új óvodát és bölcsődét építenek Bakonyszombathelyen. Azonban a megvalósításra sokáig várni kellett. Végül tavaly év végén érkezett a jó hír, miszerint uniós pályázatnak köszönhetően végre elkezdődhet az építkezés. Az idők múlását az is jelzi, hogy az akkori alpolgármesterből időközben polgármester lett.

A településen az 1950-es években a volt grófi istállóból alakított ák ki a helyi óvodát. Bár az épület karbantartása folyamatos volt az elmúlt több mint hatvan évben, a falak egészségtelen állapota és az épület szerkezete régóta gondot okozott az önkormányzatnak. Azonban forráshiány miatt nem volt lehetőség új óvoda építésére. Géringer Istvánné, a település polgármestere elmondta, hogy a 2000-es évek elején az iskola bővítése és építése „háttérbe szorította” az óvodát.

„Az önkormányzat képviselő-testületének 2012-es döntése alapján vásároltuk meg a jelenlegi telket a falu központjában. A rajta lévő épületet elbontották, és mi vártunk az újabb pályázati lehetőségre. 2015-ben el is kezdődtek a tervezési folyamatok. Azonban hiába volt 2017-ben sikeres pályázatunk, a pályáztatás lefutási ideje alatt hatalmas költségnövekedés jelent meg az építőiparban, emiatt a kapott támogatásból nem lehetett megvalósítani a fejlesztést” – emlékszik vissza a kezdeti nehézségekre a polgármester, aki hozzátette: az óvoda felújítását még a település korábbi vezetői indították el.

„A 2018-ban indított új megyei Terület- és Településfejlesztés Operatív Program pályázaton új óvoda és bölcsőde építésére 250 milliós támogatásban részesültünk. Azonban 2019 őszére, a második közbeszerzésre már 450 milliós ajánlatot kaptunk. Szintén azzal kellett szembesülni, hogy nem tudunk építkezni, hiszen a költségek majdnem a támogatási összeg dupláját tették ki” – magyarázta Géringer Istvánné, aki immár polgármesterként vett részt a további munkálatokban. Ennek során tavaly januárban megváltoztatták a terveket, ez a pincerendszer megszűntetését eredményezte, valamint egyszerűsítették az épület külsőségeit, mindezzel 100 millió forintos csökkentést értek el.

De még így sem lett volna elég az épületek befejezéséhez a korábbi pénz, ha most, 2021 elején nem kapott volna a település többlettámogatást Czunyiné dr. Bertalan Judit országgyűlési képviselő és Popovics György megyei elnök közbenjárásával: ez 73 millió forint pluszt jelentett az óvoda és a bölcsőde épületére. A teljes összegből így már „csak” a fennmaradó tízmillliókat  kell a településnek kipótolnia. Remélhetőleg ez megtörténik, és augusztusban átadhatják az szerkezetkész épületet. A belső berendezés és bútorzat beszerzéséhez minden további lehetőséget meg kell ragadnunk, mivel ezek a támogatáson kívüli  fejlesztések lesznek, tette hozzá Géringer Istvánné.

Forrás: kemma.hu

 

Hazai Tükör | Pannon Hírnök 


Jerez J. Gyula

- 20 év média, kisebb szünetekkel - bel- és a világpolitika, kultúra közel és távolabb

Hasonló cikkek