Nyelvtörvény: az ukrán képviselők pontosan nem is tudták, mit szavaznak meg

Ugyan az ukrán parlament nagy többséggel és nagy sietséggel elfogadta az új nyelvtörvényt, ám annak végleges szövegét senki nem ismeri. Hasonló volt a helyzet a 2017. szeptemberében jóváhagyott oktatási törvénnyel is, amikor még annak parlamenti végszavazása után is beleírtak egyes pontokat.

Fedinec Csilla, a Magyar Tudományos Akadémia Társadalomtudományi Kutatóközpontjának munkatársa az M1 csatornának nyilatkozva elmondta, problémát jelent az új ukrán nyelvtörvény vizsgálatában, hogy még nem ismert az egységes szerkezetű végleges szöveg. A nyelvtörvénynek csak az alapszövege hozzáférhető, illetve az a több mint kétezer módosító javaslat, amit a parlament megtárgyalt. “Végleges szöveget csak akkor fogunk látni”, ha azt az államfő ellátja kézjegyével és megjelenik a hivatalos közlönyben” – tette hozzá.

A szakértő arról is beszélt, hogy két belső feszültség “fogva tartja Ukrajnát”: az egyik a keleti megyékben tapasztalható háborús helyzet, a másik pedig a “sértett nacionalizmus”, ami nem azzal foglalkozik, hogy türelmesen integráljon, hanem hogy erőszakosan asszimiláljon. Ennek az iskolapéldája a nyelvtörvény – mondta el Fedinec Csilla.

Korábban ugyanerre a problémára hívta fel a figyelmet dr. Tóth Mihály alkotmányjogász is, az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség (UMDSZ) tiszteletbeli elnöke. A KISZó Online-nak adott exkluzív elemzésében pontról pontra elemezte a nyelvtörvény viszontagságos részeit.

Forrás: KISZó/MTI


Hasonló cikkek